Islandshästen Ödlingur Foto: Anna-Karin Ferm
Islandshästen Ödlingur begravdes på sin ägares mark efter att ha somnat in i hagen. Foto Anna-Karin Ferm

Hästbegravningar förenklas

Hästägare: Det är bra att det blir enklare
1:53 min

En regeländring från Jordbruksverket innebär att det från och med den första februari inte längre krävs tillstånd från Länsstyrelsen för den som vill gräva ned sin döda häst. Däremot kommer fortfarande kommunens godkännande av platsen att krävas.

En av dem som välkomnar att det nu förhoppningsvis kommer att bli enklare, och gå snabbare, när man vill begrava sin häst är hästägaren Kalle Zerpe i Gävle som tidigare har begravt en av sina hästar.

– Det är väl bra, att det blir enklare. Att det kan gå snabbare, just om man hamnar i det där att det är helg, för när vår gamla fina valack Ödlingur gick bort var det fredag och då var det ju kört med tillståndet från Länsstyrelsen. Det var ju lite jobbigt för då fick han ju ligga över hela helgen. Men på måndagen fick vi snabbt ett tillstånd så att vi kunde begrava honom då, berättar Kalle Zerpe.

Kalle Zerpe lät begrava islandshästen Ödlingur på en av ängarna som tillhör gården utanför Gävle. Ett självklart beslut efter att hästen somnat in på maskrosängen och många hästägare tänker likadant.

De senaste fem åren har närmare 350 hästar begravts i Gävleborg med Länsstyrelsens tillstånd och efter att respektive kommun har godkänt platsen.

Kommunens gokännande kommer fortfarande att krävas men från och med den första februari så slopas alltså Länsstyrelsens inblandning i hästbegravningarna. Sedan 1999 har det varit deras uppdrag att ge tillstånd men ett förenklingsarbete som Jordbruksverket nu genomför innebär att man tar bort en del av Länsstyrelsernas tillståndsuppdrag.

Maria Edlén på Länsstyrelsen Gävleborg är en av de som, än så länge, handlägger hästbegravningar.

– Fördelarna är ju framförallt för dem som ansöker, att det ska vara enklare, de ska bara behöva ha kontakt med kommunen. Så det är ju den största fördelen. Vi behöver inte lägga handläggningstid heller så vi får resurser till annat, så det är en förenkling för alla skulle jag säga, säger Maria Edlén.

En risk kan vara att det nu blir olika bedömningar i olika kommuner, men Maria Edlén tror ändå att förenklingen också blir en förbättring.

– Det är ju det som är förhoppningen i alla fall. Sedan får man väl göra en utvärdering efter ett år eller två och se om det har blivit någon effekt, säger Maria Edlén på Länsstyrelsen Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".