Gävle hamn AB
Foto: Gävle hamn AB

Så tycker facket om privatiseringsplaner av Gävle hamn

Facket: Viktigast är en seriös köpare
1:23 min

Driften av Gävle Hamn kan privatiseras - den nyheten kom på fredagen. Men vad händer med personalen på Gävle Hamn om driften privatiseras? 

– Det viktigaste är att det blir en stabil och seriös köpare, säger Magnus Hällström, facklig företrädare för Svenska Transportarbetarförbundet i Gävle hamn.

Magnus Hällström är inte särskilt orolig för eventuella neddragningar om det blir en privatisering.

– Nej, vi ser ingen risk att det blir någon personalminskning på kollektivsidan.

Det är styrelserna för Gävle Hamn och Gävle Stadshus som vill privatisera driften av hamnen, och det är en långsiktig strategi, säger Jörgen Edsvik, ordförande i kommunstyrelsen och i Gävle Stadshus.

– Det är absolut en fråga om långsiktig konkurrenskraft för Gävle hamn. I dag är ju Gävle hamn en av Sveriges tio största hamnar och vi är den största containerhamnen i Östersjön, men det pågår ju en dragkamp mellan hamnarna och då gäller det att vara med i den utvecklingen. På lång sikt tror vi att det är jättebra för hamnens utveckling och därmed också för de anställda, säger han.

Även Magnus Hellström på facket tror att en privatisering av driften är en konkurrensfördel.

– Det håller vi med om. Det viktigaste är ju att det blir rätt köpare. Då kan hamnen utvecklas positivt så att det kan bli fler arbetstillfällen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".