Studenten Agnes Selin har varit sjukskriven flera gånger - varje gång har det varit svårt att komma tillbaka till studierna.
Studenten Agnes Selin har varit sjukskriven flera gånger - varje gång har det varit svårt att komma tillbaka till studierna. Foto: Christine Odén/P4 Gävleborg

Tufft för sjukskrivna studenter

"Samma regler som gäller i arbetslivet borde gälla för studenter"
1:47 min

Studenter har inte samma möjlighet till sjukpenning genom sjukförsäkringen som de som arbetar. När Agnes Selin, som pluggar på Högskola i Gävle, blev sjukskriven fick hon veta att studenter inte kan vara deltidssjukskrivna.

– Det var ju först när jag ringde till CSN och skulle anmäla att jag var sjukskriven på halvtid och frågade vart jag skulle skicka papprena. Då fick jag svaret "nej, till försäkringskassan behöver du inte skicka något för du kommer inte få några pengar där", säger Agnes Selin.

Hur kände du när du fick det svaret?

– Redan innan var det jobbigt men nu bara, jaha...

Det slutade med att Agnes Selins läkare sjukskrev henne på heltid.

Studenter har alltså inte möjlighet att få sjukpenning på deltid. Och reglerna för sjukförsäkringen gör att studenter måste ta studielån eller arbeta för att ha rätt till sjukpenning. Studenter som lever på sparade pengar eller bor hos en förälder står helt oförsäkrade. Enligt en beräkning som Sveriges förenade studentkårer låtit göra handlar det om är 28.000 studenter.

– Vi har hört Studenthälsan berätta om studenter som varit med om samma saker och som inte vågar sjukskriva sig på grund av det här, Josefin Hallström, vice ordförande i Gefle Studentkår

Det kan också vara svårt för studenter att komma tillbaka till studierna igen. Det eftersom det är allt eller inget som gäller.

– Som student så vänder man, från att vara helt sjukskriven till att plugga heltid och den omställningen är väldigt tuff, säger Agnes Selin som gjort den resan flera gånger under sin studietid.

Vad tänker du om att det ser ut så här för studenter?

– Jag tycker samma regler borde gälla för oss studenter som i arbetslivet. För det här är vårt arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".