Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Folkhälsoundersökning 2
Tuva Flodin tränar för att bli glad och för att må bra. Foto; Tomas Groop/ Sveriges Radio

Gävleborgaren blir rundare och sundare

"Jag motionerar för att bli glad"
1:56 min

Gävleborgare lever ungefär lika hälsosamt som på andra håll i landet. Däremot ökar fetman, samtidigt som den fysiska aktiviteten bland Gävleborgs befolkning också ökar.

Både sunda och runda blir alltså just nu fler i Gävleborg. Till de många som satsar på hälsobefrämjande motion hör Tuva Flodin i Gävle som inte ens tar sig tid att kliva av sin träningsmaskin när vi träffar henne på gymmet: 

– Jag tränar inte bara för hälsans skull. Jag gör det också för att jag blir glad av det och mår psykiskt bra av träningen, säger hon.

Som exempel på en annan för Gävleborg typisk livsstil väljer vi Eva- Lena Mikaelsson som valt att slå sig ner på ett café med både en god vän och en god gräddbakelse.

– Jag fikar för att det sätter litet guldkant på vardagen. Det blir en mysig stund, säger hon.

Fetman ökar

Eva-Lena är också spänstig och sund - det måste sägas - men hon hjälper gärna till att här illustrera den folkhälsoklyfta och de olikheter i levnadsvanor som finns i Gävleborg. Enligt folkhälsoundersökningen har andelen som håller igång fysiskt mer än en timme per dag ökat till en dryg tredjedel de senaste 10 åren, samtidigt som de andelen feta med BMI- index över 30 också har ökat kraftigt till i dag 17 procent feta Gävleborgare.

Välutbildade lever sundare

Undersökningsresultaten kan tyckas motsägelsefulla, men Katarina Wijk, chef för Samhällsmedicin i Region Gävleborg vet hur de i grunden hänger ihop:

– När man studerar stora befolkningsgrupper blir det tydligt att det handlar om kunskap. Välutbildade länsinvånare vet vad en hälsobefrämjande livsstil innebär och de motionerar mer. Lågutbildade är på liknande sätt överrepresenterade bland de som har en mer stillasittande fritid, konstaterar hon.

Katarina Wijk understryker att det sambandet naturligtvis bara gäller stora statistiska urval:

– Självklart finns det många människor som inte alls passar in de här grova statistiska mallarna, säger hon.

Hälsobudskapet måste spridas

För den samhällsmedicinska avdelningen inom Region Gävleborg är det inte tillräckligt att bara samla in ny kunskap om folkhälsan i Gävleborg. Avdelningen ska också föreslå konkreta hälsobefrämjande åtgärder, alltså olika sätt att förmå medborgarna att leva hälsosammare - motionera mer och undvika riskfaktorerna, alltså stillasittande liv, bruk av tobak, för litet frukt och grönt och allt annat ohälsosamt som folkhälsoundersökningen mäter:

– Det vi främst kan göra är att ta till vara de många patientmöten vi har inom sjukvården och vid dem tala om vikten av ett hälsosamt levnadssätt, säger Katarina Wijk.

Vilka kommer då att vinna den här kraftmätningen mellan hälsosamt och ohälsosamt - hurtbullarna eller de vanliga bullarna?

– Vilken fråga! skrattar Katarina Wijk. Men att döma av de positiva tendenserna i folkhälsoundersökningen tror jag att det blir hurtbullarna!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".