Foto: TT/Sveriges Radio
Foto: TT/Sveriges Radio

Gävleborgarnas skuld: 1,9 miljarder kronor

"Det finns ett fåtal personer som har väldigt mycket i skuld"
0:34 min

Gävleborgarna är skyldiga Kronofogden 1,9 miljarder kronor, och skulden ökar. Däremot är det färre personer som är skuldsatta i länet.

1,9 miljarder kronor. Så stor var Gävleborgarnas samlade skuld till Kronofogden vid årsskiftet.

Det är en ökning med 5,4 procent jämfört med ett år tidigare. Gävleborg hamnar så högt som på en tredjeplats i en lista på länens skuldnivå. Det visar statistik som Visma har sammanställt från Kronofogden.

– Rent procentuellt så är det hög arbetslöshet i Gävleborg. Det får konsekvenser i våra register, en annan orsak kan vara att det finns ett fåtal personer som har väldigt mycket i skuld, säger Håkan Nilsson, teamchef på Kronofogden.

Vad kan skulden tänkas utgöras av?

– Normalt sett så är det skatter och avgifter som brukar stå för den stora posten. En annan vanlig post är felparkeringsavgifter och skulder till privata sökanden, avslutar Håkan Nilsson på Kronofogden.

Men antalet skuldsatta gävleborgare var vid samma tid drygt 11 800 personer, och det är en minskning med 360 personer sedan föregående år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".