Idag är Christina Hildingsson, ordförande Kommunal i Bollnäs både lättad och glad. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Idag är Christina Hildingsson, ordförande Kommunal i Bollnäs både lättad och glad. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Delseger för facket – semestern oförändrad i sommar

"Stämningen var het, men god"
1:33 min

Efter dagens MBL-förhandling backar socialchefen om att införa tre semesterperioder i sommar för anställda inom omsorgen i Bollnäs kommun.

Det blev en delseger för Kommunal vid dagens MBL förhandling med socialchefen Tommy Stokka. Beslutet att införa tre semesterperioder i sommar drogs tillbaka.

– Jag kan väl säga att stämningen var ganska, hett men ändå god stämning. De tog till oss våra argument och insåg att de inte kunde införa förändringen så snabbt, säger Christina Hildingsson, ordförande för Kommunals sektion Bollnäs.

Den här sommaren blir det ingen förändring av semesterperioderna för omsorgsanställda i Bollnäs.

Att facket vann MBL-förhandlingen berodde på bra argument menar Christina Hildingsson.

– Man såg riskerna med att inte få vikarier under början av juni och slutet av augusti. Då går ju många elever från omvårdnadsprogrammet i skolan exempelvis.

Trots segern för facket den här rundan så är det inte över. Socialchefen Tommy Stokka har för avsikt att införa tre semesterperioder nästa sommar efter en process där alla parter är delaktiga.

Men facket har förklarat sig oeniga till det förslaget eftersom man inte vill ha tre semesterperioder säger Christina Hildingsson.

– Nej vi vill inte ha det över huvud taget!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".