Michael Häggström låstekniker och företagare i Gävle. Foto: Jenny Sanner Roosqvist
Företagaren Michael Häggström i Gävle tvingas säga nej till jobb på grund av bristen på utbildade låstekniker. Foto: Jenny Sanner Roosqvist

Stor brist på låssmeder

"Vi kan inte ta alla jobben för vi har inte personal"
1:45 min

Många låssmedsföretag i Sverige skulle kunna nyanställa, men har svårt att hitta utbildade låstekniker. Och för flera företagare innebär det att de tvingas tacka nej till jobb. 

– Det bromsas ju upp. Vi har ju hur mycket jobb som helst, men vi kan inte ta alla jobben för vi har inte personal som kan ta det helt enkelt. Tyvärr, säger Michael Häggström, låstekniker och företagare.

Michael Häggström fräser en ny nyckel i butiken och verkstaden i Gävle. En klassisk bild av en låssmed, men idag innebär jobbet som låstekniker som det nu heter så mycket mer.

– Korthantering, taggar, som det kallas, sådan här platsbrickor. Mycket elektronik, det exploderar inom den elektroniska biten idag, säger Michael Häggström.

Enligt branschorganisationen Sveriges lås och säkerhetsleverantörers riksförbund är det många företag runt om i landet som har svårt att få tag på kunniga låstekniker.

Just nu pågår gymnasieskolornas värvningskampanjer, gymnasiets hantverksprogram är en väg att bli låssmed. En annan väg är att gå en kvalificerad yrkesutbildning. Men låssmed verkar vara hantverkaryrket som lite grann har glömts bort.

För att säkra framtiden har Mikael Häggström nu lyckats värva en lärling, Linnéa Brolin, som inte alls hade en tanka på det här jobbet innan hon via sin studievägledare uppmärksammades på att det fanns en lärlingsplats här.

– Låstekniker var inget jag hade tänkt på förut, utan det var först när jag såg det som jag började kolla upp vad man gör som låstekniker. Och jag blev väldigt intresserad och då tog jag kontakt, säger Linnéa Brolin.

Tror du att det är så för många, att man inte tänker på att det finns?

– Ja gud ja, absolut! Det finns så många dolda yrken som man inte vet någonting om, säger lärlingen Linnéa Brolin.

Det dröjer länge innan Linnéa Brolin är en fullfjädrad låstekniker och det kräver mycket handledning från Michael Häggström. Men det är enda chansen att vara säker på att kunna nyrekrytera som han ser det idag.

– Vi måste ju framtidssäkra. Eftersom det inte finns färdiga att få tag i då måste vi ju börja i andra änden och lära upp någon. Visst, en lång resa, men vi måste, säger låsteknikern och företagaren Michael Häggström i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".