Niclas Bornegrim (M) och Elin Lundgren (S) diskuterade lagliga graffitiväggar. Foto: Linnea Johansson/Jenny Agö/Sveriges Radio.
Niclas Bornegrim (M) och Elin Lundgren (S) diskuterade lagliga graffitiväggar. Foto: Linnea Johansson/Jenny Agö/Sveriges Radio.

Ny undersökning: Graffitiväggar ger mer klotter

Niclas Bornegrim: De kan ju sätta upp en vägg i garaget istället
1:53 min

Lagliga graffitiväggar kan ses som ett stöd för en konstform, eller som något som gör att klottret ökar.
– Saneringskostnaderna drar iväg med mångmiljonbelopp, säger Niclas Bornegrim (M).

En ny rapport som kom under måndagen från Stiftelsen Tryggare Sverige visar att klottret på stan kan öka i samband med graffitiväggar.

I många av länets kommuner pågår sedan flera år tillbaka en debatt om graffitiväggar. Vissa kommuner har valt att införa dem, andra har avvaktat.

I Gävle finns sedan 2007 varje sommar en tillfällig vägg utanför Länsmuseet. I samband med den har även workshops ordnats. Kristina Lindkvist, avdelningschef på Länsmuseet, menar att de fått positiv respons.

– Vår erfarenhet är att vi inte fått ett enda klagomål under de här åren. Inga fastighetsägare har kommit med klagomål. Och jag har till exempel träffat många äldre som står ute vid väggen och tittar, säger hon.

– Jag har varit ganska mycket emot det. Klottret ökar, så har det varit i de flesta städer även om det finns en del undantag, säger Niclas Borngrim (M), ledamot i Gävle kommunfullmäktige.

Men riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) påpekar att man inte kan säga säkert varken om klottret minskar eller ökar med en graffitivägg.

– Bara för att saker är relativt nya ur ett konstperspektiv sett behöver man inte motarbeta dem.

Niklas Bornegrim (M) tycker att man kan sätta upp en egen graffitivägg om man vill ägna sig åt den här konstformen. Men Elin Lundgren (S) håller inte med.

– Alla har inte tillgång till ett garage eller vad man nu behöver för att utöva sin konstform. Det är politikernas skyldighet att möjliggöra för att människor ska kunna ha kul att utvecklas i det de är bra på och vill bli ännu bättre på, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".