Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Ericssons vinst rasade

Ericssons vinst rasade
1:45 min

Telekomjätten Ericsson redovisar en rörelsevinst på 6,3 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det är en försämring med 30 procent jämfört med samma period året före.

– Ett kvartal där vi hade förbättrad lönsamhet och en relativt god försäljningsutveckling, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Vad beror nedgången på?

– Valutan har rört sig mycket. Nordamerika kom ned i fjärde kvartalet precis som i tredje, säremot har vi många andra marknader som var väldigt starka i det fjärde kvartalet.

Ericssons resultat för det fjärde kvartalet blev 5,8 miljarder kronor före skatt. Året innan var vinsten 8,9 miljarder, men då var siffran dopad av patentmiljarder från Samsung. Omsättningen blev 68 miljarder, en nedgång med 2 procent enligt bolaget.

Nordamerika är Ericsson största marknad. Där fortsatte försäljningen att minska.

– Det blir lite svagare i närtid, men långsiktigt ser vi att den amerikanska marknaden har en fortsatt god utveckling, säger Hans Vestberg.

I november lanserade Ericsson ett besparingsprogram som på sikt ska ge bolaget 9 miljarder kronor per år.

– Det här gör vi med organisation och struktur, men jag tycker att det ser ut att gå i rätt riktning, säger Vestberg.

Ericssonchefen hade inga närmare besked i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".