Viktoria Tolstoy om sin tid i Gävle Foto: Joerg Grosse Geldermann
1 av 3
Viktoria Tolstoy om sin tid i Gävle Foto: Joerg Grosse Geldermann
Gävlebandet Sunset Serenaders spelar live i fredagsstudion. Foto: Privat
2 av 3
Gävlebandet Sunset Serenaders. Foto: Privat
Laurentsio Pettersson från Bollnäs är fredagens gästprogramledare. Foto: Sara Bäckväll
3 av 3
Laurentsio Pettersson från Bollnäs är fredagens gästprogramledare. Foto: Sara Bäckväll
Fredagseftermiddag

Bitterljuv musik och osviklig optimism

Veckans gästprogramledare kallar sig "en glad, kortväxt skit" och är känd från både tv och film. Veckans klassiker avslöjar en jazzstjärnas bortglömda band till länet, och detta toppas med förbudstidspop live i studion.

Laurentsio Pettersson från Bollnäs mäter 120 cm från golvet, men han har nått desto längre ut i världen. Han startade sitt liv som barnhemsbarn i Rumänien 1980, adopterades till en familj i Hofors och nu har han medverkat i en äventyrsserie i SVT, spelat sagodjur på film och han skriver på sin biografi.

Larurentsio Pettersson är dessutom känd för sin förmåga att se saker från den positiva sidan.

– Jag har nära till marken om jag skulle råka halka på ett bananskal, konstaterar han.

Laurentsio Pettersson är Larrys gästprogramledare, men det synnerligen goda humöret är inget Larry kan ta för givet.

– Jag är alltid glad så länge mina medmänniskor är goda mot mig. Men är någon sur mot mig blir jag också sur, säger Laruentsio Pettersson.

Viktoria Tolstoy är en firad jazzsångerska såväl i Sverige som utomlands. Men det fanns en tid, före hennes genombrott, då en dåvarande pojkvän var anledning för Viktoria att spendera en hel del tid i Gävle. Den oundvikliga konsekvensen blev en hel del samarbete med lokala musiker, och för 20 år sedan släpptes plattan Papa Goya där Viktoria samarbetade med bröderna Mikael och Jonas Strömberg. Framförallt låten "Café" snurrade en hel del på Sveriges Radio.

Under programpunkten "Veckans Klassiker" pratar Larry Forsberg med Jonas och Viktoria om tiden runt inspelningarna i den lilla studion i Gävles utkant.

Gävlebandet Sunset Serenaders tar oss på en tidsresa till 30-talets Amerika med steel guitar och förbudstidspop. Den livemusik de kommer att framföra i studion beskrivs av dem själva som en blandning av bitterljuv romantik och levnadsglatt sväng.

– Vi har en gemensam kärlek till akustiska instrument, sväng och starka melodier som funkar för alla.

Programledare Larry Forsberg har dessutom några ess i rockärmen att dra fram denna speciella fredag då programmet inte enbart hörs över Gävleborg, utan även Dalarna.

Lämna kommentarer på Larrys fredagseftermiddag här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".