30 djur per dag har det mobila slakteriet kapacitet att slakta. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
30 djur per dag har det mobila slakteriet kapacitet att slakta. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Mobilt slakteri på besök i Ljusdals kommun

Janne Hansson, bonde: Det flyter på bra faktsikt.
1:41 min

Just nu rullar Europas första mobila slakteri för nötkreatur på landets vägar. Det är företaget Hälsingestintan som står bakom satsningen och på tisdagen gjorde det ett stopp på hemmaplan.

Två långtradare med släp parkerade på tisdagen på Janne Hanssons gård i Vålsjö strax utanför Järvsö. I ena släpet finns själva slakteriet och det andra rymmer ett kylrum där köttet förvaras. Ett ekipage som Hälsingestintans presschef Anna Stegs liknar med Kalle Ankas husvagn vi kan se på julafton.

– Det kan man säga. Vi behöver få in en stor anläggning i fyra olika enheter och det ställer stora krav på kreativiteten. Men det har vi lyckats ganska bra med, säger Anna Stegs.

Sedan i november förra året har det här ekipaget rullat på vägarna och stoppet i Vålsjö är det femte som det mobila slakteriet gör. 

– Jag tycker det har gått bra. Vi har haft en del barnsjukdomar och behövt göra en del småjusteringar. Men vi är ju de enda som har ett mobil slakteri i Europa. Det innebär att vi inte har någon annan att fråga. Varje problem vi stöter på behöver vi uppfinna en lösning för, förklarar Anna Stegs.

På Janne Hanssons gård i Vålsjö ska 17 djur avlivas när det mobila slakteriet är där. Och han tycker det är skönt att slippa skicka i väg djuren med transport till ett slakteri.

– Det känns ju bättre när man kan slakta dem på gården istället för att skicka iväg dem. Det blir lugnare för dem, säger Janne Hansson samtidigt som han konstaterar att arbetet fungerar bra.

– Jag tycker det flyter på bra. Bättre än jag trodde, säger han.

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".