Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Betongklumpar föll ned på lånedisken

"Kunde ha förorsakat personskada"
1:09 min

Töm lokalerna när det bilas våningen ovanför. Den slutsatsen dras i en rapport av Norrhälsinge räddningstjänst, efter olyckstillfället på biblioteket i Iggesund när betongklumpar föll ned på lånedisken.

Renoveringsarbetet på biblioteket i Iggesund på trettondagsafton kunde ha slutat illa. Under bilning våningen ovanför biblioteket rasade det nämligen ned betongklumpar från taket rätt ned på lånedisken.

– Betongklumparna hade troligtvis orsakat skada om någon funnits där, säger Per-Erik Nilsson på Norrhälsinge räddningstjänst och som har utrett olyckan.

Våningen ovanför biblioteket höll på att renoveras för att göras om till flyktingboende för ensamkommande barn.

När betongen bilades upp för avlopp och golvbrunnar så föll bitar ned på våningen inunder, rakt ned på bibliotekets lånedisk.

Tur i oturen så var det tomt vid olyckstillfället.

Per-Erik Nilsson från Norrhälsinge räddningstjänst skriver i sin rapport om olyckan att när bilningsarbeten pågår så bör lokaler under vara tomma.

– Man bör göra en riskbedömning vid varje planerad renovering och man bör göra en checklista och ha en kommunikation både skriftlig och muntlig med berörda personer, tycker Per-Erik Nilsson.

Rapporten har beställts av kommunchefen Bengt Friberg. Slutsatserna i rapporten kommer att användas i det förebyggande arbetet vid byggarbeten i kommunens fastigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".