Ingela Jönsson. Foto: Larry Forsberg/Sveriges Radio
Ingela Jönsson. Foto: Larry Forsberg/Sveriges Radio

Fult då – konst nu?

I dessa tider, när vi fullkomligen dränks i reklam, kan det kanske vara svårt att förstå att reklam från 70- och 80-talen idag anses vara en viktig del av nutidshistorian och visas på museum.

Ingela Jönsson, intendent på Länsmuseet i Gävle, kan mycket väl tänka sig att inredningen från våra gamla tonårsrum mycket väl kan bli föremål för nästa stora utställning.

- Jag hade inte en enda affisch på väggen i mitt eget rum, säger Ingela, bortsett från en plansch med popgruppen Sweet. Men hon är givetvis väl medveten om hur det såg ut i de flesta tonårsrummen från 60-talet och framåt. Och idag när museer inte längre bara visar traditionell konst kan hon mycket väl tänka sig att de affischer vi lätt skamsna tog ner från våra väggar skulle kunna bli en mycket intressant utställning.

När P4 Gävleborg bad lyssnarna ringa in och berätta vad de hade på väggarna i sina rum i tonåren vann Elvis Presley en förkrossande seger över t.ex. Donny Osmond, Ronnie Pettersson, Sixten Jernberg och Backstreet Boys.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".