Bertil Oppenheimers föräldrar lyckades undkomma förintelsen men ville aldrig berätta om sina upplevelser efteråt. Foto: Linnea Johansson/SR.
Bertil Oppenheimers föräldrar lyckades undkomma förintelsen men ville aldrig berätta om sina upplevelser efteråt. Foto: Linnea Johansson/SR.

Bertils föräldrar pratade aldrig om Förintelsen

"Det fanns ett liv fram till kriget, och ett liv i Sverige"
1:27 min

Under tisdagen uppmärksammades att det är 70 år sedan Auschwitz befriades. Bertil Oppenheimers föräldrar undkom med nöd och näppe koncentrationslägren och lyckades fly nazisterna till Sverige.

Bertil Oppenheimers föräldrar kom till Sverige redan innan Andra världskriget 1937, men fick inget uppehållstillstånd och tvingades lämna landet året efter. Till Tyskland kunde de inte återvända. I stället fick de ta sin tillflykt till Rotterdam i Holland. När landet blev ockuperat hjälpte en familj som jobbade för motståndsrörelsen till att gömma dem. 

De tvingades i perioder gömma sig i en hemlig gång under ett kylskåp för att undkomma nazisterna.

Bertil Oppenheimer gästade under Förintelsens minnesdag PRO:s folkhögskola i Gysinge, och föreläste om sin bok "Till Sverige - Historien som aldrig blev berättad".

Men historien kring föräldrarna är ingenting som de själva delat med sig av. Under Bertil Oppenheimers barndom var Andra världskriget och Förintelsen ingenting man pratade om hemma. Det var först när hans föräldrar var döda sedan länge som han började söka sanningen kring deras liv. 

– Det var alltid locket på. Så fort det var något om kriget på tv så stängdes tv:n av. Man hade uppenbarligen bestämt sig för att traumatiska händelser vill man inte föra över på sina barn. Man orkade inte. Man hade ett liv innan kriget som man lämnade bakom sig, och ett nytt liv i Sverige, säger han.

Är det här någonting som återkommer?

– Ja, många av överlevarna har haft svårt att föra vidare det här.

I samband med researchen för sin bok hittade Bertil Oppenheimers barnen i den holländska familj där hans föräldrar gömde sig. Bertil åkte och besökte dem, och de kunde berätta mer om när hans föräldrar tvingades att hålla sig gömda hemma hos den holländska familjen.

Nu är Bertil Oppenheimer orolig när han ser de främlingsfientliga strömningar som finns både i Sverige och i andra länder i Europa.

– När det är besvärliga tider måste man hitta syndabockar, hos muslimer, judar eller någon annan grupp. Det är påtagligt just nu och skrämmer mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".