Foto: TT Kollage: Radiosporten
Foto: TT Kollage: Radiosporten

Vem får den sista VM-biljetten?

Radiosportens Mats Dahlberg om VM-platserna
2:47 min

Redan innan världscuptävlingen i Schladming hade Mattias Hargin och Jens Byggmark sina VM-biljetter klara. På tisdagskvällen säkrade Markus Larsson sin plats. Men vem som får den sista platsen är fortfarande inte klart och på onsdagen tas VM-truppen ut.

Sverige får skicka fyra åkare till slalomen. Tre av VM-platserna baseras på åkarnas placeringar under säsongen. Åkarna får räkna sina två bästa placeringar. Den fjärde och sista platsen, är en så kallad "coaches choice".

Mattias Hargin och Jens Byggmark hade redan säkrat sina VM-platser baserat på placering. Det fanns alltså en placeringsplats kvar att slåss om.

Inför tävlingen i Schladming låg Markus Larsson och Andre Myhrer bäst till med 16 respektive 17 som totalplacering.

Myhrers femtondeplats gjorde att hans totalplacering förblev oförändrad. Inte heller Calle Lindh lyckades ta sig förbi Markus Larsson som därmed knep den sista placeringsplatsen.

Men Calle Lindhs elfteplats gör att han hamnar på samma totalplacering som Andre Myhrer, 17. Lindh har nämligen en sjätteplats från världscuptävlnigen i Åre i bagaget.

– Ska man skicka över Calle Lindh eller ska man skicka Myhrer som har ett OS-brons och flera världscupsegrar, det kommer att vara ett tufft beslut.

– Ett alternativ är att man låter killarna åka om det när man är på plats i USA, så kan man också göra, säger Radiosportens Mats Dahlberg.

Vem som får den sista, så kallade "coaches choice-platsen", ville förbundskapten Tomas Karlsson inte säga direkt efter tävlingen.

– Nu ska vi sätta oss ned och titta på vilka vi ska satsa på, säger Karlsson till TV4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".