Fysioterapeut Jaana Pulkkis håller koll på gånghastigheten. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Fysioterapeut Jaana Pulkkis håller koll på gånghastigheten. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Enkelt styrkeprov minskar risken för fallolyckor

Vi kollar benstyrka, balans och gånghastighet
1:49 min

Fallolyckor är den överlägset vanligaste olycksorsaken och oftast drabbas äldre över 65 års ålder. Samtidigt kan olyckorna förebyggas anser sjukgymnasterna vid Andersbergs hälsocentral i Gävle som nu inför fallscreening, en ny metod att minska risken för att falla.

Närmare 60 procent av de över 65 år som hamnar på sjukhus efter en olycka har halkat, snubblat eller snavat. Med tanke på att andelen äldre ökar är det oroande anser personalen vid Andersbergs hälsocentral i Gävle, som nu gör ett försök att sätta stopp för fallolyckorna. Fallscreening kallas metoden - det berättar Jaana Pulkkis, fysioterapeut på hälsocentralen:

– Det betyder att vi undersöker om det finns fysiska tecken på att en person riskerar att falla. Sedan försöker vi också förhöra oss om den här personen har levnadsvanor som kan öka risken för fallolyckor, säger hon.

Hur går det till, rent praktiskt?

– Vi gör några enkla sjukgymnastiska test som kontrollerar styrkan i benen, balansen och gånghastigheten.

Kort "sprinterlopp" mäter styrka 

Viktigaste måttet på benstyrkan är gånghastigheten, visar det sig. Patienten får helt enkelt ställa sig på start linjen till en mycket kort "sprintsträcka" och sedan mäter Jaana Pulkkis hur snabbt 10 meter gång kan avverkas. P4 Gävleborgs reporter klockas strax över tre sekunder.

– Det tyder på en obefintlig risk för fall, fastslår Jaana Pulkkis.

Den som INTE klarar tio meter under tio sekunder blankt är däremot i farozonen. Det är ett tecken på att musklerna i benen har förtvinat så mycket att risken för en fallolycka ökar - och den försvagningen börjar redan vid 60-års ålder säger Jaana Pulkkis.

– Från den åldern tappar man ungefär tre och en halv procent av sin muskelstyrka varje år. Den försvagningen leder till fallolyckorna - oftast hemma där man kan snubbla på en mattkant, snava i sladd eller ramla när man inte längre orkar ta sig upp ur soffan, berättar hon.

Fallolyckor är ett jätteproblem 

Enligt färsk olycksstatistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hamnar varje år 50 000 äldre på sjukhus efter att ha fallit. I Gävleborg är siffran 1 500. Något måste göras anser Hälsocentralen i Andersberg som därför nu börjar erbjuda 65-plussare fallscreening en dag i månaden. Ramlandet kan hejdas, försäkrar Jaana Pulkkis.

– Absolut! Det går att träna upp muskelstyrkan, det går att se över sin medicinering och det går att anpassa kosten så att man slipper ögonblick av yrsel.

Det är alltså rådgivning om sådana åtgärder som är syftet med Hälsocentralens "fallscreening"?

– Ja, precis så är det, bekräftar Jaana Pulkkis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".