Vargjakt
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vargjakt blir ett ärende i högsta rättsinstans

"Det är en intressant fråga"
1:28 min

Ska man i framtiden kunna överklaga ett beslut, som Naturvårdsverket har tagit, om vargjakt till en domstol? Det är något som Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva.

– I det här målet så har vi tyckt att den här frågan om Naturvårdsverkets beslut överhuvud taget går att överklaga till Domstol är en prejudikatintressant fråga som vi vill pröva, säger Erik Nymansson som är justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.

Det är länsstyrelserna, på uppdrag av Naturvårdsverket, som beslutar om hur många rovdjur som får jagas i ett län.

Och om man vill överklaga länsstyrelsens beslutet, vilket många naturvårdsorganisationer har gjort, så gör man det till Naturvårdsverket som beslutar om länsstyrelserna har fattat rätt beslut.

Och därmed ska det egentligen vara stopp. För enligt jaktförordningen ska man inte kunna överklaga Naturvårdsverkets beslut till en domstol.

Men det som har hänt vid den här vargjakten, i Värmlands län men som skulle kunna hända i alla varglän inklusive Gävleborg, är att en förening gick in och överklagade Naturvårdsverkets beslut till Förvaltningsrätten som då gick in och stoppade jakten.

Men den högre instansen, Kammarrätten, tyckte inte man kunde överklaga Naturvårdsverket beslut och blåste i gång jakten igen. Och det är just det här som Högsta förvaltningsdomstolen nu ska pröva - om man kan överklaga Naturvårdsverkets beslut till en domstol...

När beslut från Högsta förvaltningsdomstolen kommer är ovisst, men förhoppningsvis innan nästa vargjakt 2016, säger Erik Nymansson.

– Det är ingenting som jag vågar utlova, vi handlägger det här på sedvanligt sätt och förhoppningsvis är vi klara med det målet tills dess, säger Erik Nymansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".