"The Limp Wrist". Erik Anderman presenterar Conny Karlsson Lundgrens verk. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
"The Limp Wrist". Erik Anderman presenterar Conny Karlsson Lundgrens verk. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Regionens nya konst utmanar etablerade normer

"Allas berättelser måste få höras"
1:49 min

När nya Region Gävleborg nu tar form är ett rejält inköp av ny fräsch konst till regionledningskontoret i Gävle en av de första konkreta förändringarna. 400 000 kronor kostar satsningen som tills vidare endast kommer Regionens ledning till del.

Sammanlagt 25 nya verk har köpts in, alla utvalda enligt teman som är tänkta att bryta mot de normer som brukar prägla offentlig konst. Det berättar Regionens konsthandläggare, Elenor Noble:

– Det handlar om feminism, HBTQ och mångfald, säger hon.

Det är förvisso teman som skiljer sig från forna tiders Folkets hus-motiv, men likväl väl i överensstämmelse med tidsandan. Icke-normativt, javisst, men i dag också ganska politiskt korrekt, tillstår Elenor Noble:

– Ja, men det är ju också väldigt viktigt att erkänna alla människors berättelser, oavsett om vi tillhör normen eller inte, säger hon.

Prisvärd arbetsmiljösatsning 

"Normen", det är i det här aktuella sammanhanget de värderingar som schablonmässigt delas av vita, medelålders, heterosexuella män. Om några sådana skulle råka finnas bland chefstjänstemännen och politikerna vid Regionens ledningskontor i Gävle, får de nu alltså litet extra valuta för skattepengarna. Det är de värda tycker, Elenor Noble.

– Ja, alla ska ju ha tillgång till en stimulerande arbetsmiljö, oavsett om man jobbar på sterilcentralen eller ledningskontoret. Det är väl satsade pengar, säger hon.

Normbrytande konst

Vad som egentligen menas med icke-normativ konst i dag 2015 kan det emellertid råda mer delade meningar om. . När regionens nye konstkonsulent Erik Anderman visar runt i det nu rikt utsmyckade ledningskontoret, stannar han litet extra vid ett av många exempel på det:

– Det här är ett verk skapat av Conny Karlsson Lundgren som heter "the Limp Wrist". I den här gestaltningen så närmar han sig föreställningen om den homosexuelle mannens svaga handled. Det handlar alltså om vad kroppsspråk signalerar.

Inte avsett för alla

Regionens 25 nya konstverk är förstås offentliga, men tillsvidare endast tillgängliga för personalen på ledningskontoret. Det finns alltså all anledning att be Regionens ekonomicontroller Ulf Hellström som jobbar där, om en första liten recension:

– Jag tycker att konstverken är litet svåra att förstå. Här har jag en tavla med två kvinnor, men jag vet ju inte riktigt vad de symboliserar eller varför de har avbildats.

Jag fick förklarat att de i vanliga fall hör till en osynliggjord kategori.

– Ja, men här ser jag ju dem, så de är inte osynliga för mig, replikerar recensenten för dagen, Ulf Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".