Speciella omslag har tagits fram till de anonyma tentorna.
Speciella omslag har tagits fram till de anonyma tentorna. Foto: Christine Odén/P4 Gävleborg

Tentor fortfarande inte anonyma

"Vi tycker att det är som en rättighet för studenterna"
1:43 min

På Högskolan i Gävle är det bara en av tre akademier som infört anonyma tentor för studenterna. Det trots att det, enligt Gefle Studentkår, fanns en deadline vid årsskiftet. Nu vill studentkåren se en snabb lösning på problemet.  

– Vi tycker att det är som en rättighet för studenterna. Att man ska kunna vara säker på att ens tenta blir bedömd förutsättningslöst på det som skrivs och inte på den som har skrivit det, säger Jessica Klahr, ordförande för Gefle Studentkår.

Syftet med anonyma tentor är att studenten ska få en så rättvis bedömning som möjligt och inte bedömas utifrån till exempel kön, etnicitet och sexuell läggning.

Det handlar som examinationer som sker på plats på högskolan. Istället för att skriva sitt namn på tentan får studenten ett nummer. Under rättningen är studenten helt anonym och sedan paras tentan ihop med rätt student.

I våras fick Gefle Studentkår veta att det finns ett krav på akademierna att införa anonyma tentor senast vid årsskiftet - men så har det inte blivit och ordförande Jessica Klahr är kritisk

– I dagsläget är man inte i närheten av en lösning på det här problemet. Vi anser att det här måste tas på allvar, att det måste jobbas med konkret och det ganska snabbt också, säger hon

Flera faktorer har bidragit till att systemet inte genomförts än. Det berättar Maria Strand, som är chef för avdelningen utbildningsstöd på Högskolan i Gävle. Bland annat handlar det om att det inte funnits resurser att skapa ett systemstöd, det vill säga ett datasystem för hanteringen under och efter tentatillfället.

– Den här mängden studenter behöver vi har ett systemstöd för att det ska fungera effektivt. Manuell hantering är både kostsamt och tar mycket kraft, säger Maria Strand.

När kommer det att vara infört fullt ut?

– Fullt ut måste det vara under det här året oavsett om vi har systemstödet eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".