Lisa Ström, områdespolischef i Gävleborg. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio.
Lisa Ström, områdespolischef i Gävleborg. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio.

Möt Gävleborgs nya områdespolischef

"Vi vill komma närmare medborgarna"
1:31 min

Lisa Ström är ny områdespolischef i Gävleborg och har nu gjort sin första månad på jobbet. Hon vill göra polisen mer synlig för invånarna i länet.

Vid årsskiftet gick polisens organisation i Sverige igenom en stor förändring och blev en enda myndighet.

Den nya polismyndigheten är indelad i sju regioner och Gävleborg ingår i region Mitt tillsammans med Uppsala och Västmanlands län.

Ny chef för polisområdet Gävleborg är Lisa Ström, som har 30 år inom branschen och närmast kommer från jobbet som chef för personskyddsenheten inom Säpo.

Hennes största uppdrag just nu är att genomföra den förändring som polisen klev in i under starten av 2015. En av de viktigaste sakerna som hon vill förändra är att komma närmare medborgarna.

– Vi vill vara mer tillgängliga och synliga. Vi jobbar med att på sikt komma dit, säger hon.

Hur ska man göra det?

– Vi ska vara på de platser där allmänheten finns och vara aktiva i sociala medier. Vi ska kliva ur bilarna, och prata med medborgarna, säger hon.

På sikt hoppas hon att Gävleborg blir det område som lyckas bäst med den omorganisation som nu sker inom polisen.

– Vi ska bli bäst! Vi ska ha nöjda medarbetare, och de boende i Gävleborg ska se att polisen har gjort en ambitionshöjning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".