Forsmarks kärnkraftverk, reaktor 1 och 2. Foto: Ci Holmgren. Grafik: Liv Widell
Forsmarks kärnkraftverk, reaktor 1 och 2. Foto: Ci Holmgren. Grafik: Liv Widell

Framtiden för kärnkraft delar Vattenfall och Romson

"Det är ju framför allt en säkerhetsfråga"
2:20 min

Nu höjs tonläget i frågan om när avvecklingen av kärnkraften egentligen ska börja. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har sagt att det ska ske den här mandatperioden. Men statliga Vattenfall har inga planer på att stänga några reaktorer den här mandatperioden.

Grafik: Så länge håller de svenska kärnkraftverken

Mats Ladeborn, chef för kärnkraftsutvecklingen på Vattenfall, säger att Åsa Romson inte borde lägga sig i den frågan. Han menar att det är viktigt att politiker inte pratar om stängning, om man inte har fattat politiska beslut om det.

– Det är ju framför allt, i min värld, en säkerhetsfråga. Det är en fråga för oss och för våra myndigheter hur länge våra reaktorer ska gå.

Den första oktober presenterade den nya rödgröna regeringen sin energiöverenskommelse som bland annat innehöll ett stopp för Vattenfalls planering av ny kärnkraft.

Dessutom sades det att den kärnkraft som redan finns ska stå för en större del av sina samhällsekonomiska kostnader.

I samband med överenskommelsen lovade Åsa Romson att flera kärnkraftreaktorer ska stängas, redan den här mandatperioden.

– Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftreaktorer under den här mandatperioden och det kommer också att bli så, sade hon i SVT:s Rapport.

Men regeringen förbereder inte något politiskt beslut om att reaktorerna ska stängas. Det skulle bli en dyrbar historia med ersättning till kärnkraftbolagen för förlorad inkomst.

I stället säger Åsa Romson att när nu kärnkraften ska stå för en större del av sina samhällsekonomiska kostnader så kommer de äldsta reaktorerna inte längre vara lönsamma och därför kommer de att stängas. Mats Ladeborn delar inte den uppfattningen.

– Nej, jag anser att kärnkraften bär alla sina kostnader idag. Nu har man naturligtvis tittat på olika delar, men min bedömning är att kärnkraften står för alla sina kostnader, säger han.

Har Vattenfall några planer på att stänga några reaktorer den här mandatperioden?

– Vi ser det som att de kommer att köras i sin fulla ekonomiska livslängd. Och vi har inga planer under den här mandatperioden, att stänga några reaktorer.

Men Åsa Romson har en helt annan syn än Mats Ladeborn om det mesta när det gäller kärnkraft.

– Energifrågorna är självklart en fråga för politiken. Vi måste planera för ett Sverige som har en energiproduktion och ett energisystem som är långsiktigt hållbar. I det finns det väldigt mycket politik, säger den svenska klimat- och miljöministern.

Från Vattenfall säger man att kärnkraften redan bär sina samhällsekonomiska kostnader. Hur ser du på det påståendet?

– Ja, allting handlar om vilka saker man räknar in. Räknar man in riskpremierna till exempel för eventuella olyckor i framtiden, då finns det ingen kärnkraft på jorden som bär sina samhällsekonomiska kostnader.

Det är inte sant helt enkelt?

– Nej, inte som jag räknar i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".