Samtliga som jobbar på Röda Korset i Hudiksvall har skrivit på namninsamlingen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Samtliga som jobbar på Röda Korset i Hudiksvall har skrivit på namninsamlingen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Namninsamling mot momskrav på second hand-försäljning

Åsa Jonsson, Röda korset-kund: Jag tycker det är helt befängt
1:37 min

Just nu pågår en landsomfattande namninsamling för att stoppa Skatteverkets krav på att ideella second hand-butiker ska betala moms på sin försäljning av gåvor. Bland annat på Röda Korset i Hudiksvall finns en lista som kunderna kan skriva på. 

På försäljningsdisken i Röda Korsets butik i Hudiksvall ligger numera en namnlista som kunderna kan skriva under. På den står det "Nej till momsen som drabbar de svaga". En lista som Åsa Jonsson inte tvekar att skriva på.

– Jag tycker det är helt befängt att momsbelägga second hand-butikerna. Jag tycker Skatteverket lägger kraft på fel ställe. Låt dem vara och låt pengarna som går till bra saker öka istället, säger kunden Åsa Jonsson.

Det var i höstas, efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som Skatteverket kom fram till att ideella second hand-butiker konkurrerar med kommersiell handel och därför ska betala en 25-procentig moms. Mindre butiker som bara håller öppet högst 24 timmar per vecka och som huvudsakligen drivs av ideella krafter behöver fortfarande inte betala moms.

Röda Korsets butik i Hudiksvall är öppen 39 timmar i veckan och kan därmed bli tvungen att betala moms. Ett beslut som upprört många bland andra alla som lägger ner många timmar på ideellt arbete.

– Dels innebär det att vi känner oss överkörda. Och dels tror jag att man inte kommer få tillgång till ideell arbetskraft längre, säger Evy Redåker som jobbar ideellt åt Röda Korset i Hudiksvall.

I ett försök att påverka politikerna har nu nätverket Ideell second-hand i ett samarbete mellan de största välgörenhetsorganisationerna med Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset i spetsen startat en namninsamling över hela Sverige.

Förhoppningen är att få till en lagändring som gör att den ideella second hand-branschen fortsatt slipper betala moms.

– Jag är rätt så säker på att vi kommer lyckas. Vi är rätt så envisa inom den ideella sektorn. Vi brukar inte ge upp så lätt. Det är bara kämpa på, säger Kent Jonelind ordförande för Röda Korset i Hudiksvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".