Foto: TT/Sveriges Radio
Foto: TT/Sveriges Radio

Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortfarande stor

"Man tror att mannens förmåga är högre bara för att han är man"
1:13 min

Nya siffror från SCB visar att skillnaderna mellan män och kvinnors löner minskar. I Gävleborgs län är Bollnäs kommunen där skillnaderna är minst, där tjänar kvinnorna 85 procent av männens lön. Sandviken är sämst, där tjänar kvinnorna endast 74 procent av männens inkomst.

Skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomst minskar, det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån

År 2013 tjänade kvinnorna i landet 81 procent av männens lön, att jämföra med 77 procent år 2000.

Bäst i klassen i Gävleborg är Bollnäs, där kvinnorna tjänar 85 procent av vad männen tjänar.

Marie Centerwall, Kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs, säger att Bollnäs gjort satsningar för att minska löneskillnaderna.

– Vi gjorde en lönekartläggning där man sett likheter och olikheter, och utifrån den kartläggningen har vi gjort en medveten lönesatsning för att minska löneskillnaderna.

Och varför är det då fortfarande inte helt jämställt? Genusvetaren Sarah Ljungquist analyserar situationen.

– Inom kvinnodominerade yrken är lönerna generellt lägre än i mansdominerade yrken. Det har att göra med att vi har en generell maktstruktur i samhället där det kvinnor gör värderas lägre än det som män gör. Det slår mot hur vi värderar kvinnor i yrkesverksamhet, man tror alltså att mannens förmåga är högre bara för att han är man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".