Kommissarie Mikael Söderström ansvarar för vapentillstånden i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.
Kommissarie Mikael Söderström ansvarar för vapentillstånden i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.

Väntan på vapenlicens är för lång

Inför jaktsäsongerna hinner inte polisen med
1:44 min

Polisen har svårt att hinna med vapenärenden. Främst har handläggningstiderna för vapentillstånd blivit så långa att Justitieombudsmannen, JO, tvingats rikta kritik mot flera tidigare polismyndigheter.

Gävleborgspolisen har klarat sig från JO:s vrede, men tillståndsavdelningens chef Mikael Söderström erkänner att antalet vapentillståndsansökningar också i Gävleborg ofta är större än vad polisen kan klara av:

– I Gävleborg hanterar vi i genomsnitt 4500 vapenärenden per år, konstaterar han.

Enligt Rikspolisstyrelsen ska ingen behöva vänta längre än mellan tre och fyra veckor på vapentillstånd. Men enligt Mikael Söderström klarar inte Gävlepolisen det när det "smäller till":

– Just nu, i januari-februari, klarar vi det, men när jaktsäsongen börjar hinner vi inte med. Då kan det i sämsta fall väntetiderna bli sju till åtta veckor, säger han.

Tillstånd behövs gång på gång 

Vapentillstånd behövs så snart en jägare vill - som det heter -förnya sin vapengarderob. Det vill man ofta, säger den 24-år unge jägaren Jacob Öhman i Forsbacka som precis nu blivit väldigt sugen att köpa ännu ett nytt jaktvapen:

– Jag ska lämna in ansökan nu på måndag. Jag får hoppas att det går undan, säger han.

Hur viktigt är det för dig, att det verkligen går snabbt när du på det här sättet plötsligt blir "pryltokig"?

– Om man vill köpa något begagnat, exempelvis via blocket, kan det vara väldigt viktigt. Då gäller det att ansökningsförfarandet går undan, annars blir man snuvad på bössan, säger Jacob Öhman.

Både jägare och handlare drabbas

Den som av detta drar slutsatsen att polisen civila vapenhandläggare ligger på latsidan, tar ändå fel. I genomsnitt hanterar var och en av polisens vapenhandläggare nästan ofattbara 1200 vapenärenden per år. Marginalerna är alltså små och i Gävleborg vet gruppchefen Mikael Söderström precis lika bra som jägarna själva, att det genast blir problem när allt för många ansökningar strömmar in:

– För jägarna kan de innebära att de missar den jakt de redan betalt för, konstaterar han.

Mikael Söderström tillägger att det också finns ytterligare en grupp som drabbas av försenade handläggningar.

– Det är vapenhandlarna som inte kan ta betalt för beställda vapen- åter igen till följd av att polisen inte klarat att hanterat tillståndsansökningarna i tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".