Varg. Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester
Vargarna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester

Ingen skyddsjakt på ljusdalsvargen

Risken att fälla en genetisk viktig varg väger tyngre
1:31 min

Det blir ingen skyddsjakt på varghonan i reviret Prästskogen/Haverö i Ljusdals kommun. Det beslutade Naturvårdsverket igår.

Huvudanledningen är att det handlar om en tik i ett revir med genetiska viktiga vargar. För trots att just vargtiken inte är genetiskt viktig så är den invandrade ryske hanen i området mycket viktig liksom de valpar som finns efter honom.

Det var Länsstyrelsen som i slutet av december gav rätt till skyddsjakt på alfahonan med motiveringen att "förhindra allvarlig skada" efter att minst fyra jakthundar hade dödats av varg i området.

Naturvårdsverket medger att sådana attacker kan utgöra allvarlig skada enligt jakförordningen men anser att attackerna i det här fallet skett under en relativt lång period, närmare ett år, och att risken att fälla en genetiskt viktig varg, eller riskera att det inte blir fler valpar efter den ryske hannen väger tyngre.

Och beskedet välkomnas av Kenth Nauclér på Svenska Rovdjursföreningen som är en av de föreningar som överklagat Länsstyrelsens beslut.

– Det är ju en svår situation att väga av, vargstammens långsiktiga överlevnadsmöjligheter mot behovet av att de stora rovdjuren och människan kan leva tillsammans. Så jag avundas ju inte direkt Länsstyrelserna och Naturvårdsverket i de här avvägningarna. Vi tycker ju att många gånger så faller ju avvägningen åt andra hållet, att man tar för liten hänsyn till vargarnas långsiktiga överlevnadsmöjligheter och lite för stor hänsyn till andra intressen. Men i det här fallet så har man ju gjort, tycker jag, en korrekt värdering att man måste värna extra mycket om de genetiskt värdefulla vargarna, säger Kenth Nauclér på Svenska Rovdjursföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".