Foto: TT
Foto: TT

Sådan herre sådan hund

Är hundar friskare än människor?
2:06 min

En ny studie som ska undersöka hur sällskapsdjur påverkar människors hälsa har inletts vid Uppsala universitet. Forskarna ska granska hälsan hos medelålders och äldre människor med och utan hund för att se både hur ägaren och hunden mår.

– Det här kommer vi att göra genom att använda data från de nationella registren för att se vilka diagnoser människor har och det här har vi länkat ihop med hundägarregistren som finns vid Jordbruksverket och Kennelklubben i Sverige, säger Tove Fall, docent vid Uppsala universitet som leder studien

Genom metoden kan forskarna se om hundägare är friskare än folk i allmänhet, t tror Tove Fall. Hon menar att det framförallt är hundägande som påverkar människors hälsa, dels genom social samvaro och dels genom ökad motion.

Men det kan också vara förknippat med stress att vara djurägare, till exempel om ens djur får en allvarlig sjukdom, säger Tove Fall:

– Man måste ta sig till veterinären, man måste ta beslut om avlivning eller genomgå en dyr behandling.

Projektet ska också granska om djuren får samma sjukdomar som sina ägare. Enligt Tove Fall har det varit påfallande ofta som djurägare brustit ut i kommentarer som:

Men den diagnosen har jag också!

Men det här kan ha olika orsaker, enligt Fall:

– En sak är att man blir mer uppmärksam på sitt djurs hälsa. Men också livsstilsfaktorer. Om man är lite slarvig med sin egen utfordring kanske man är slarvig också med sitt djurs. Eller om man motionerar sig själv kanske man motionerar sitt djur mer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".