Föräldrar är bra på att sätta kärleksfulla gränser för sina barn. Det säger Markus Strömbergsson, fältassistent i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Föräldrar är bra på att sätta kärleksfulla gränser för sina barn. Det säger Markus Strömbergsson, fältassistent i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Polisen och medierna stoppade Spicemissbruket

"Spice har minskat radikalt"
1:43 min

Medias varningar och samhällets motreaktioner har satt stopp för förra årets våg av Spicemissbruk bland unga. Så sent som i höstas slog socialtjänsten i Gävle larm om tilltagande missbruk av Spice, men efter en intensiv uppmärksamhet i radio, TV och tidningar har i dag missbruket tvärtom minskat.

Det var när medierna satte fokus på att narkotika genomsyrar hela samhället som vändningen kom. Det säger Gill Jönsson, samordnare vid socialtjänstens mottagning för unga vuxna i Gävle.

– Det vi kan se här vid Unga Vuxna är att användningen av Spice har minskat radikalt. Jag möter ju själv unga med drogproblematik och problem med Spice är nu väldigt sällan förekommande, säger hon.

Hur ska den här vändningen - det här trendbrottet förklaras?

– Jag tror att den mediakampanj som drog i gång i höstas har haft stor betydelse. Det och de många problem med Spice som inte minst sjukvården fick ta hand om.

Polisen var snabb i vändningarna

Samtidigt finns det fler orsaker till att Spice försvann. Efter flera fall av överdosering av Spice i Gävle i oktober var Narkotikapolisen i Gävle först av alla att beslagta och skicka den senaste och starkaste Spicesorten till Statens Kriminaltekniska Laboratorium för analys, vilket ledde till att den snabbt kunde narkotikaklassas.

Sedan bidrog också en högst mänsklig känsla till att Spice stoppades. Det säger Markus Strömbergsson, fältassistent vid socialtjänsten i Gävle.

– När man talar med ungdomar beskriver de tydligt att de är rädda!

Det var alltså skräcken för den de nya drogerna som stoppade Spicemissbruket?

– Ja, det tror jag! Den här drogen är ju livsfarlig och eftersom ungdomar är smarta valde de så klart att inte använda den, konstaterar Markus Strömbergsson.

En nästan drogfri generation

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings senaste drogvaneundersökning i Gävleborg visar dessutom att det aldrig varit färre niondeklassare än i dag som röker eller har prövat alkohol eller narkotika. Drömmen om en drogfri ungdomsgeneration kan alltså bli verklighet och Markus Strömbergsson tvekar inte om vilka som ska leda den fortsatta fighten mot knarket.

– Det är föräldrarna som gör jobbet, det är bara de som kan göra skillnad.  Det är inte jag som socialarbetare eller någon lärare som gör den stora skillnaden, säger han.

Det ansvaret axlar föräldrarna redan i dag på ett bra sätt, anser Markus Strömbergsson.

– Min uppfattning är att föräldrarna kan ganska mycket om de här frågorna och att de sätter kärleksfulla gränser på ett bra sätt, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".