Foto: Scanpix
Pirate Bay. Foto: Scanpix

Ung Pirat om piratebay: De är hjältar

Polisen: "Man ska helt enkelt låta bli och gå över till lagliga alternativ"
1:46 min

Sedan i lördags är fildelnings-sajten The Pirate Bay åter uppe igen. Användare kan alltså återigen gå in på sajten och ladda ner media via fildelningsteknik. Ung Pirat är positiva, och i Gävleborg har polisen ingen som arbetar specifikt mot fildelning.

Fildelningssidan The Pirate Bay har legat nere sedan i december 2014.

Polisen i Stockholm gjorde ett tillslag mot lokaler som misstänktes ha servrar som håller sajten uppe på internet. Kort efter tillslaget slocknade fildelningssajten.

Men sedan i lördags är fildelningssajten The Pirate Bay åter i drift. Något som uppskattas av bland andra Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat, piratpartiets ungdomsförbund som startade Ung Pirats sektion i Gävle 2012.

– Jag tycker att det är jättebra, och att de är hjältar som stått upp mot trakasserier från myndigheter och representanter för film- och musikindustrin när man försökte kasta dem i fängelse.

Är ni positiva till The Pirate Bay?

– Ja, vi är positiva till att det finns infrastruktur som gör att människor kan dela med sig av information och kultur. Där har The Pirate Bay gjort en viktig insats, säger Gustav Nipe, ordförande för Ung Pirat.

Statistik från bland andra medierådet som sammanställts i årliga rapporten Svenskarna och Internet, visar att 53 procent av ungdomar i åldrarna 16-25 uppger att de fildelar.

Men polisen i Gävleborg har i dagsläget ingen person som jobbar speciellt mot fildelning och upphovsrättsbrott, det uppger Polisens presstalesman Mikael Hedström.

I stället är det tre rikstäckande grupper i storstäderna som utreder och spanar. Vid misstanke om brott använder sig gruppen i Stockholm av den lokala polisen i Gävleborg för att göra husransakan, bära kartonger och transportera misstänkta. Stockholm är hjärnan och Gävleborg är musklerna.

– Vi använder Gävleborgs lokala polis vid själva husransakan, vid spaning och så vidare. Även vid medtag till förhör. Men själva utredningen sköts av de här tre grupperna, säger Paul Pinter, nationell samordnare mot immaterialrättsliga brott hos polisen.

Ska då Gävleborgarna vara oroliga för att ladda ner och fildela nu när Pirate Bay är uppe igen?

– Man ska aldrig känna sig säker, det kan alltid komma fram en anmälan som gör att man åker dit. Så man ska helt enkelt låta bli och gå över till lagliga alternativ, avslutar Paul Pinter hos polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".