Billerud Korsnäs, med fabrik i Gävle, redovisar i dag en vinst före skatt på 411 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Foto: Korsnäs pressbild och Michael Probst / TT
Billerud Korsnäs, med fabrik i Gävle, redovisar i dag en vinst före skatt på 411 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Foto: Korsnäs pressbild och Michael Probst / TT

Experten: Höga förväntningar fick Billerud Korsnäs aktie att dyka

"Det var ett bra resultat"
1:19 min

Trots att Billerud Korsnäs redovisade en vinst för det fjärde kvartalet sjönk bolagets aktie under dagen.
– Aktiemarknaden hade uppskruvade förväntningar, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

Förra veckan redovisade verkstadskoncernen Sandvik en vinst för det fjärde kvartalet i fjol. I dag var det dags för ännu en industritungviktare i länet att presentera hur det hade gått.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs redovisade i dag en vinst före skatt på 411 miljoner kronor för det fjärde kvartalet förra året. Men den vinsten var ändå mindre än vad många analytiker hade trott.

– Det var ett bra resultat. Aktiemarknaden kanske hade lite väl uppskruvade förväntningar efter att aktien har gått väldigt starkt under en ganska lång tid. Men resultatet i sig är väldigt bra i och med att de nästan fördubblar resultatet jämfört med det fjärde kvartalet året innan, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

Vinsten var ändå lägre än vad flera analytiker hade trott. Under dagen har även Billerud Korsnäs aktie gått ner en del på börsen. Mattias Eriksson menar att detta dels beror på att förväntningarna varit väldigt höga efter en bra kursutveckling, förväntningar bolaget inte riktigt kunde motsvara.

– Sen pratar även vd:n Per Lindberg om lite högre konkurrens i det att en del tillverkare av papper går över till förpackningsområdet. Men det här påverkar bara sex procent av bolagets verksamhet.

Kommer de som arbetar på Billerud Korsnäs fabrik i Gävle märka av den här kvartalsrapporten?

– Nej, det skulle jag inte tro. Man gjorde en investering i hållbarhet i somras på 450 miljoner kronor i miljöförbättrande åtgärder i Gävle. Det tyder på att man har en positiv syn på enheten.

Mattias Eriksson menar att Billerud Korsnäs generellt sett är ett stabilt bolag, men att särskilt Gävlefabriken står stark.

– Vi ser absolut inte några nedskärningar. Snarare tvärtom, att man måste investera mer för att möta efterfrågan, säger han.

Billerud Korsnäs bildades i november 2012 när konkurrenterna Billerud AB och Korsnäs AB gick ihop med varandra i en fusion. Anledningen till fusionen var bland annat att bolaget ville bli mer kostnadseffektiva. Bolaget ville även kunna tillverka fler produkter inom förpackningsindustrin.

Billerud Korsnäs har fem fabriker i Sverige, varav den största ligger i Gävle där nästan 1000 personer arbetar. I Gävlefabriken tillverkas bland annat vätskekartonger som man till exempel förpackar juice- och mjölkprodukter i.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".