Höga decibelnivåer i skolmatsalarna runt om i landet. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
1 av 3
Höga decibelnivåer i skolmatsalarna runt om i landet. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Full rusch i Läroverkets nyrenoverade matsal i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 3
Full rusch i Läroverkets nyrenoverade matsal i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Sally Halvarsson i tvåan gillar maten på Vågbroskolan men vill att det ska vara tystare när hon äter. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
3 av 3
Sally Halvarsson i tvåan gillar maten på Vågbroskolan men vill att det ska vara tystare när hon äter. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#lunchbuller

Rektor om ljudnivån: Det är katastrof

"Det vi får göra är att ta med oss detta och se vad vi kan göra"
2:14 min

Sveriges Radio har granskat och undersökt bullernivån i skolbarnens matsalar. Och ljudnivåerna i många av matsalarna är så höga att eleverna har svårt att prata med varandra.

Ljudnivåerna är så höga i många skolmatsalar i Gävleborg att en del elever har svårt att kommunicera med varandra utan att skrika.

På Vågbroskolan i Söderhamn visar vår bullermätare decibelnivåer som enligt Arbetsmiljöverket motsvarar en industri med bullrande maskiner.

En som påverkas negativt är eleven Kasper Persson.

–Det är bra men ganska surrigt, de flesta skriker.

Är det svårt för dig att äta när det är så surrigt?

– Ja, ibland.

Kvaliteten på skolmaten har i många år varit ett kärt debattämne. Men när Sveriges Radio ger sig ut i skolmatsalar runt om i landet verkar det snarast som att den slamriga miljön är det som diskuteras mest. Åtminstone är det så i Gävleborg.

Monica Isberg är skolmåltidsbiträde på Vågbroskolan.

– Det är en lugn dag i dag.

Trots det drar decibelmätaren upp på nivåer mellan 70 och 80.

När vi berättar för rektor John Hjalmarsson att en av hans elever ibland har svårt att få i sig maten på grund av oljudet blir svaret.

– Det är katastrof i så fall. barnen måste äta för att klara av skolarbetet. En dålig matmiljö och om det leder till att eleverna inte äter så kommer även deras resultat att fall och det är ett av mina huvuduppdrag.

Men på skolorna är man medvetna om problemen och flera har aktivt att förbättrat ljudmiljön genom att avskärma platser där det skramlar mycket som exempelvis där maten läggs på tallriken och vid disken. På Sofiedalskolan i Valbo har man också bytt möbler för att få ned ljudet, trots det ligger nivåerna också här mellan 70 och 80 med toppar på närmare 90 decibel.

– Vi vill överrösta varandra. Alla pratar och då hör man inte vad den som sitter bredvid säger, säger några elever på skolan.

Enligt Arbetsmiljöverket motsvarar ljudet här det som brukar uppmätas på dansrestauranger. Och ljud över 80 decibel är att jämställa vid att äta lunch i hård trafik.

– Det vi får göra är att ta med oss detta och se vad vi kan göra, om det är väldigt höga värden för en matsal, säger skolans rektor Eva Lantz.)

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".