Vårdläraren och forskaren Ylva Pålsson vid HiG tar sig tid till småprat med sin patient. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Vårdläraren och forskaren Ylva Pålsson vid HiG tar sig tid till småprat med sin patient. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Högskolans dockpatienter har alla tänkbara sjukdomar

Dockorna kan allt utom att hålla sig friska
1:38 min

På Högskolan i Gävle var det i dag invigning av en slags avancerade övningsdockor för sjuksköterskestudenter. Dockorna kan bland annat blinka, prata och rossla olycksbådande och fjärrstyrs på ett sätt som utsätter vårdstudenterna för realistiska vårdsituationer.

Att leka doktor med dockor har många gjort som små, men nu tar Högskolan i Gävle leken till en ny och högre nivå. I dag invigdes vårdutbildningens tre nya högteknologiska metodövningsrum och fyra avancerade övningsdockor som Högskolans rektor Maj-Britt Johansson utan att blinka framhåller som Sveriges just nu bästa i sitt slag.

– Ja, de här övningssalarna ska enligt uppgift vara de mest högteknologiska och välutrustade som finns i dag, säger hon.

Dockorna kräver omsorg

Människodockorna är i naturlig storlek och kan uppvisa en rad sjukdomssymptom. Vårdläraren och forskaren Ylvas Pålsson har inte en chans att förbli oberörd när en av dockorna börjar hosta kraftigt i sin säng.

– Nej, han har ett rejält hostanfall som måste tas om hand, konstaterar hon.

Ylva, säger "han" trots att könsbestämningen inte är helt given när det gäller de könsneutrala dock-patienterna:

– Det kan vara en "han", en "hon" eller en "hen". Jag lutar mest åt det senare, säger Ylva Pålsson.

Hostar och kräks 

Klart är i alla fall att dockan har alla de egenskaper som behövs för att göra en effektiv vårdträning möjlig:

– Den kan andas, man kan ta blodtryck och puls, den kan prata och mycket mer, säger Ylva Pålsson innan hon blir avbruten av att hostattacken övergår i en våldsam kräkning.

– Oj, det måste jag ta hand om! Du råkar inte ha en kräkpåse till hands?

Fjärrstyrs i hemlighet

Vid det laget har reportern redan tagit sin tillflykt till dockornas kontrollrum, beläget bakom en spionspegel i vårdsalens vägg. Där återfinns utbildningsledare Anita Nyström som med datorn fjärrstyr dock-patienterna och utsätter de stackars ensamma vårdstudenterna för de mest djävulska och realistiska vårdsituationer.

– Vi ser eleverna, men de ser inte oss, konstaterar hon.

Vilken typ av riktigt svåra vårdsituationer kan du då kontrollera här i ditt gömställe?

– Jag kan exempelvis stänga av patientens andning och samtidigt simulera en svår inre blödning. Då har man ett riktigt allvarligt läge att hantera, säger Anita Nyström.

Aktiv samtalspartner 

Utbildningsledaren kan också med hjälp av sitt headset och en högtalare i dockans strupe på ett realistiskt sätt iscensätta en dialog mellan vårdare och patienten ute i vårdsalen:

– Aj, aj! Jag har ont i magen, säger dockan.

– Var då? Är det här, där jag klämmer, undrar Ylva Pålsson.

– Nej, det gör ont överallt, replikerar dockan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".