Ett bullerdämpande skydd stoppar ljudet från serveringen på Vågbroskolan. Men ljudet är ändå högt i den gamla betongbyggnaden. Och Ulla-Britt Larsson (längst ned på bilden) säger att hon blir trött av slamret. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Ett bullerdämpande skydd stoppar ljudet från serveringen på Vågbroskolan. Men ljudet är ändå högt i den gamla betongbyggnaden. Och Ulla-Britt Larsson (längst ned på bilden) säger att hon blir trött av slamret. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
#lunchbuller

Bullret i skolmatsalarna sliter på personalen

Monica Isberg: Hemskt, det är för mycket tryck
1:58 min

Höga ljud hör till vardagen för personal i skolmatsalar. Det visar den mätning av buller i skolan som Sveriges Radios alla lokala stationer gjort.

Och till skillnad från eleverna som äter under en kortare stund så exponeras kökspersonal för buller och slammer under flera timmar varje dag.

Monica Isberg som arbetar på Vågbroskolans skolmatsal säger så här om förutsättningarna att jobba.

– Hemskt. Det är för mycket tryck.

Det är lunch på Vågbroskolan utanför Söderhamn och skolmåltidsbiträdena Monica Isberg och Ulla-Britt Larsson ser till att det finns mat för skolans drygt 300 elever.

-- Man lär sig att slå av det högsta ljudet, säger de.

Matsalen här är gammal, öppen och byggd i betong. Den har begåvats med några bullerdämpande åtgärder ljuddämpande plattor i tak och en vägg som avskiljer slammer från serveringen.

Personalen säger att det är en ovanligt lugn dag, men vår medhavda bullermätare pendlar ändå mellan 70 och 80 decibel med toppar en bra bit däröver vid enskilda skrik.

– Jag tycker att man borde kunna göra något för att det ska slamra mindre.

Men trots att personalen säger att de försöker stänga av ljudet medan de arbetar så påverkas de. Monica Isberg och Ulla-Britt Larsson igen:

– Man är trött och får svårt att koncentra sig när man är hemma. Man orkar inget när man kommer hem.

På Sofiedalskolan i Valbo har man arbetat mer med bullerdämpande skydd. Men här är eleverna idag desto larmigare, även om stämningen är god. Bullret når samma nivåer som i Vågbro.

Annika Ravstis arbetar i köket:

– När man kommer hem vill man ha tyst en stund i alla fall...

I Arbetsmiljöverket manualer sätts den övre gränsen för buller till 85 decibel, ligger nivån där över ska hörselskydd erbjudas. Och hörselskydd finns på Sofiedalskolan, men det är inget som används.

– Det stänger ute kommunikationsförmågan, säger Annika Ravstis och syftar på att kontakten med eleverna är för viktig för det.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Relaterat

Mer om #lunchbuller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".