Olivia Jonsson och Ellen Roos hittade en snigel i sin mat på Sofiedalskolan i Valbo. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio/Privat.
1 av 2
Olivia Jonsson och Ellen Roos hittade en snigel i sin mat på Sofiedalskolan i Valbo. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio/Ellen Roos.
När eleverna Olivia Jonsson och Ellen Roos på Sofiedalskolan i Valbo skulle äta lunch i går upptäckte de en snigel i maten. Foto: Ellen Roos.
2 av 2
När eleverna Olivia Jonsson och Ellen Roos på Sofiedalskolan i Valbo skulle äta lunch i går upptäckte de en snigel i maten. Foto: Ellen Roos.

Elever hittade snigel i skolmaten

"Den var äcklig och i en obehaglig färg"
1:17 min

Plötsligt låg den där, bland broccolin. En snigel i skolmaten.
– Jag skrek till. Det var konstigt, man tror att den ska vara borta när salladen sköljts, säger Olivia Jonsson.

När eleverna Olivia Jonsson och Ellen Roos på Sofiedalskolan i Valbo skulle äta lunch under onsdagen gjorde de en ovanlig upptäckt.

På tallriken, bland broccolin, låg – en snigel.

– Olivia skrek till. Först trodde jag att det bara var en gammal majsbit, men sedan såg jag att det var en snigel. Då blev jag också rädd och lite äcklad, säger Ellen Roos.

Tjejerna berättar att snigeln var ungefär en gånger en centimeter stor, att den var i en "äcklig" färg och var slemmig.

De gick genast till köket för att berätta om upptäckten.

– Ja, det var en snigel som hade följt med broccolin, och gömt sig, säger Annika Ravstis, gruppledare i köket på Sofiedalskolan.

Vad tänkte du då?

– Det är väl inte så trevligt.

Har det hänt förut?

– Inte för mig.

Annika Ravstis kontaktade då företaget hon är anställd på, Sodexo, som är leverantören som ansvarar för maten på skolan.

Sodexo kommer nu att spåra och undersöka hela den leverans broccoli som kom samtidigt från samma underleverantör.

– Jag vill beklaga. Jag förstår att de tycker att det är otäckt att få en snigel på sin tallrik, säger Anna Edberg, distriktschef för Sodexo i Gävle.

– De gjorde rätt som kom med snigeln till oss. Om det här händer flera gånger med samma leverantör så kan vi inte ha kvar den leverantören, säger hon.

Annika Ravstis, gruppledare i köket på Sofiedalskolan, säger att det är vanligare att det finns kvar djur i ekologiska produkter jämfört med besprutade produkter.

– Och det här var ekologisk broccoli. Även om vi tittar noga så kan det krypa in djur under så att de inte syns så bra. Det är självklart oturligt när något sådant här händer, men det kan ju hända. Det finns insekter bland grönsaker, säger Annika Ravstis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".