Malin Regnander jobbar inom hemtjänsten i Söderhamns kommun. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Malin Regnander jobbar inom hemtjänsten i Söderhamns kommun. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Snöoväder ställer till det för hemtjänsten

"Det är blött och kallt"
1:40 min

Vinterns snöoväder har ställt till det för länets hemtjänst. Oplogade vägar har gjort att personalen haft svårt att ta sig fram till brukarna.

Att jobba inom hemtjänsten är inte alltid helt lätt. Ett par gånger den här vintern har Gävleborgs län drabbats av snöoväder som ställt till det för personalen. De oplogade vägarna gör det svårt för dem att ta sig fram till brukarna.

Malin Regnander som jobbar inom hemtjänsten i Söderhamns kommun berättar att hon varit med om att köra fast och att personalen i bland måste lämna sin bil för att ta sig fram till brukaren.

– För någon helg sedan när det snöade mycket vet jag att det var en tjej som fick plumsa 150 meter med snö upp till knäna för att ta sig fram, säger Malin Regnander.

Hon har själv arbetat inom hemtjänsten i tio år och än så länge har hon inte varit med om att det inte gått att ta sig fram till en brukare som verkligen behövt få hjälp. Men när ett oväder slår till kanske inte alla kan få besök den dagen.

– Vi prioriterar de som ska ha medicin och insulin och de som inte tar sig upp ur sängen själv. De som har tillsyn och som kanske bara har en sängbäddning ringer vi till. Då får sängen stå obäddad den dagen, förklarar Malin Regnander.

Men trots att det kan vara väldigt besvärligt att jobba när det blir snöoväder tycker åtminstone Malin Regnander att det kan vara tillfredställande att arbeta de dagarna.

– Jag personligen tycker det är en utmaning. Det är självklart jobbigt men när man går hem för dagen och klarat av det är man nöjd och stolt.  Man har ju verkligen ett viktigt jobb, tycker Malin Regnander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".