Foto: Roy Ervin Solstad
1 av 2
Foto: Roy Ervin Solstad
Sjursøya containerterminal, Oslo Hamn. Foto: Oslo Hamn
2 av 2
Från och med 1 februari drivs containerhamnen i Oslo av turkiska Yilport som också driver containerhamnen i Gävle. Foto: Oslo Hamn

Manifestation i Oslo hamn

"Kampen om kollektivavtal är viktig"
1:10 min

Manifestationen skedde utanför containerhamnen i Oslo som från och med första februari drivs av det turkiska företaget Yilport, som också driver containerhamnen i Gävle. Anledningen är en avtalskonflikt mellan parterna.

– Ja vi står här utanför nu. Det är väl mellan 150 och 200 personer som har samlats och massor av fackföreningsfanor och flaggor, så det är folk från hela norska fackföreningsrörelsen, säger Lars M Johnsen, vice ordförande Norsk Transportarbeiderforbund.

Varför är det så viktigt att göra den här manifestationen tycker ni?

– Det är för att kampen om kollektivavtal är viktig.

Det är misslyckandet med att få till ett kollektivavtal med Yilport som drivit hamnarbetarna i Oslo till en bojkott av företaget, som tog över driften av containerhamnen den första februari. En bojkott som under torsdagseftermiddagen visades med manifestationen utanför containerhamnen.

Det norska transportarbetarförbundet säger att man när som helst är berett att sätta sig i förhandling med Yilport, målet är att få samma slags avtal som i Gävle hamn.

Förhoppningen är att få stöd för sitt krav från såväl Sverige som från andra håll i Europa. Det norska facket har förutom till resten av Norden vänt sig till Den Europeiska Transportarbetarfederationen, Den Internationella Transportarbetarfederationen samt transportarbetarförbundet i Tyskland, Nederländerna och Belgien och bett om sympatiåtgärder för bojkotten.

– Vi räknar med att få stöd från både svenska Transportarbetarförbundet och Hamnarbetarförbundet. Men allt måste ju ske enligt de lagar och regler som finns i de olika länderna, säger Lars M Johnsen, vice ordförande Norsk Transportarbeiderforbund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".