Akuten Gävle sjukhus. Foto: Anna-Karin Lampou Sveriges Radio
Akuten Gävle sjukhus. Foto: Anna-Karin Lampou Sveriges Radio

Misstag kan ha orsakat barns död

"Kommunikationen mellan olika instanser har inte fungerat på ett tydligt sätt"
1:12 min

Vården i Gävleborg har lex Maria-anmält en händelse där en 10-månaders baby avlidit efter att ha haft kontakt med sjukvården i samband med magsjuka.

– Kommunikationen mellan olika instanser har inte fungerat på ett tydligt sätt, säger John Mälstam chefläkare i Division Operation.

Det var i juli förra året som familjen sökte hjälp på akuten i Gävle för sin 10-månaders baby som hade magsjuka. Familjen skickades hem med instruktioner om vätskeersättning. Dagen därpå kom familjen tillbaka till akuten, barnet var då svårt sjukt och behandling påbörjades.

Och här kommer kommunikationsmissen in. För barnläkaren vill ha barnet till intensiven, men får den felaktiga uppfattningen att det är fullt och börjar förbereda transport till en annan intensivvårdsavdelning.

I väntan på intensivvård avlider barnet.

Det är oklart vad barnet egentligen dog av eftersom föräldrarna inte ville låta obducera det. Men möjligheten finns att barnets liv skulle ha gått att rädda om det fått intensivvård säger chefläkare John Mälstam.

– Jag kan inte utesluta det. Däremot så vet vi inte dödsorsaken.Nu vill jag inte försvara på något sätt, men det hade ju kunnat vara en åkomma som överhuvudtaget inte var räddningsbar. Men det vet vi ju inte därför att man gjorde ju ingen obduktion av barnet, säger John Mälstam chefläkare i Division Operation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".