Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam vill se fler förändringar när det gäller asylmottagandet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam vill se fler förändringar när det gäller asylmottagandet. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Migrationsverket ser över reglerna för asylmottagandet

Sven-Erik Lindestam: Det är ett steg i rätt riktning
1:44 min

Migrationsverket vill nu ändra reglerna så att man kan fördela asylboendena jämnare över landet. Tanken med det är att kommuner som redan tagit mot många flyktingar ska kunna undantas.

En av kommunerna i Gävleborgs län som tar mot många asylsökanden är Söderhamn. Där finns det i dag tre asylboenden och omkring 900 asylsökande. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam har tidigare kritiserat hur asylmottagandet sker och han är inte helt nöjd nu heller.

– Det är ett steg i rätt riktning att föra de diskussionerna men jag tycker egentligen inte att det räcker, säger Sven-Erik Lindestam.

Som reglerna är i dag kan inte Migrationsverket styra vart ett nytt asylboende ska öppna. Det anbud som kommer in med lägst pris vinner upphandlingen.

Det vill nu Migrationsverket ändra på. Genom nya regler ska kommuner som redan i dag tar ett stort ansvar och tar emot många asylsökande i förhållande till sin folkmängd i möjligaste mån kunna slippa fler boenden.

Enligt Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam räcker inte det. Han anser även att kommunerna ska få mer att säga till om.

– Har vi en möjlighet att få veta att i augusti 2015 kommer x antal människor till Söderhamn hinner vi också ha en beredskap för förskolor och skolor. Vi hinner också prata med vårt bostadsbolag med mera, säger Lindestam som konstaterar att det inte fungerar så idag.

– Som det ser ut nu blir vi tagna på sängen. Vi får inte alls vara med i processen. Det tycker jag är helt fel. Där vill jag se en lagändring, förklarar han.

Vilka kommuner som de nya reglerna kan komma att gälla är i dagsläget inte klart. Förslaget är just nu ute på remiss och Migrationsverket inväntar remissvaren innan det fastställs.

– Jag har en känsla av att vi inte ligger på de volymerna att vi kommer i fråga. Skulle det vara så är det naturligtvis bra, konstaterar Sven-Erik Lindestam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".