Orgel Ljusdals kyrka
Efter 85 år är Green Stråhleorgeln åter på plats och intrimmas för att ljuda igen.Foto: Hasse Persson/ Sveriges Radio

Nu återinvigs barockorgeln i Ljusdal

"Det är den största orgeln i sitt slag"
1:33 min

Efter decennier av väntan invigs i helgen en unik orgel byggd på 1760-talet i Ljusdals kyrka. Det är en Green-Stråhle orgel som nu renoverats för 7,5 miljoner kronor.

"Unikt" är ett slitet begrepp men Ljusdals Green-Stråhle orgel kan göra anspråk på att vara just unik i ett viktigt avseende. Det berättar orgelbyggaren och experten på området, Hans-Petter Schröder:

– Det stämmer. Det är den största av sitt slag som kan återfinnas på sin ursprungliga plats, kostaterar han.

Orgeln räddades från skrothögen

In i det sista inför invigningen finputsar Hans-Petter Schröder ljudet på orgeln som nu alltså återtar sin plats i Ljusdals kyrka där den först byggdes 1764. År 1931 revs den emellertid ut och hittades senare skadad i klockstapeln med bl.a. trasiga pipor. En lång kamp för orgelns återupprättelse har sedan dess först bland entusiasterna. Hit räknas Björn Hasselberg som kämpat för orgeln under 20 års tid:

– Man ska vara litet tokig förstås. Men om man är intresserad av kyrkomusik och av det här instrumentet kan man nog jobba med det tills man dör, säger han,

Björn Hasselberg erkänner att det för hans del inneburit att han praktiskt taget bott på orgel-läktaren under byggnationen.

– Nu känns det helt fantastiskt att allt är klart, suckar han lyckligt.

Ljusdal blir ett Mecka för organister         

7,5 miljoner har renoveringen kostat och vid helgsmålsringningen ljuder den igen för alla i Ljusdals största orgelhelg någonsin. Ljudet är fantastiskt tycker orgelbyggaren Helmut Gripentroug, som intonerar stämma för stämma:

– Det är fullständigt enastående att kyrkan nu har en äkta storslagen barockorgel och strax bakom den en äkta romantisk orgel. Det måste bli ett Mecka att vallfärda till för organister som behärskar båda stilarterna, säger han.

Green-Stråhleorgeln invigs med konsert både lördag och söndag i Ljusdals kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".