Maria Ivarsson dog 42 år gammal i maj 2013. Foto: Privat
Maria Ivarsson dog 42 år gammal i maj 2013. Foto: Privat

Fembarnsmamman Maria dog – vården erkänner fel och brister

"Det är tragiskt det som hänt"
1:42 min

Fembarnsmamman Maria Ivarsson i Bollnäs dog i maj 2013 av en hjärnblödning efter att ha slussats runt i sjukvården utan att få rätt hjälp. Aleris Hälsocentral i Bollnäs och Region Gävleborg svarar på kritiken som riktats från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Både Aleris Hälsocentral i Bollnäs och kvinnokliniken på Hudiksvalls sjukhus kritiserades av Inspektionen för vård och omsorg, IVO för att inte ha tagit hand om Maria Ivarsson på ett bra sätt.

– Det är tragiskt det som hänt och en tidigare diagnostisering hade ju definitivt ökat chanserna att hon överlevt, säger Kjell Norman från Region Gävleborg.

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt och beklagar det som hänt, säger Elisabet Winsjansen, Aleris

Inspektionen för vård och omsorg IVO, är kritiska till hur Maria omhändertagits inom vården. Kvinnokliniken i Hudiksvall upptäckte att hon hade en blodinfektion men de kritiseras för att inte ha gjort en vidare utredning för att utesluta eller bekräfta en infektion på hjärtat och för att inte ha medicinerat henne längre tid.

– Det kan man se i efterhand att absolut det borde vi ha gjort så är det ju, med det resultat vi ser framför oss. Och hela processen ha fördröjt diagnossättningen fått en tragisk följd, säger Kjell Norman, biträdande Regiondirektör för Region Gävleborg.

När det gäller Aleris hälsocentral så tycker IVO att hälsocentralen skulle ha varit mer aktiv i utredningen av Marias sjukdomstillstånd och konstaterar brister i remisshanteringen.

Det här är något som nu åtgärdats säger Elisabeth Winsjansen, chef för Aleris Specialistvård Bollnäs.

– Det är inte acceptabelt och det får inte hända igen. Det är en dålig tröst för de som drabbats men det får inte hända igen!

Även om IVO i sin kritik ger sambon Sindo Medina rätt så är det en klen tröst för honom och barnen.

– Min första tanke är att det inte ger oss tillbaka Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".