Foto: TT/Sveriges Radio
Foto: TT/Sveriges Radio

Tomas Tobé kritisk till Gudrun Schymans nominering på Gaygalan

"Det är inte till hennes fördel om hon skulle få den här utmärkelsen i kväll"
1:24 min

Under kvällens Gaygala i Stockholm är feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman nominerad till Årets hetero. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är kritisk till nomineringen eftersom Fi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige.

Moderaternas partisekreterare från Gävle Tomas Tobé 2008 blev årets homo på Gaygalan. Han är kritisk till att Schyman kan vinna i priset som årets hetero, eftersom FI vill att surrogatmödraskap ska vara förbjudet i Sverige.

Något som kan förhindra homosexuella män i Sverige från att få biologiska barn.

– Gudrun Schyman har såklart varit mycket engagerad för HBTQ-personers rättigheter, det tycker jag man får säga även om jag tycker att hon står för en felaktig ekonomisk politik. Sedan är moderaterna som parti öppna för att utreda att man ska utreda möjligheterna till surrogatmödraskap. Det är klart att det är inte till hennes fördel om hon skulle få den här utmärkelsen i kväll, säger moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco säger att Fi är emot surrogatmödraskap men att de inte vill begränsa HBTQ-personers rätt att skaffa barn.

– Majoriteten som använder sig av surrogatmödraskap är ju faktiskt rika heterosexuella par som inte kan få barn på andra sätt.

Men vad säger ni då till homosexuella par som vill få biologiska barn, hur ska de gå tillväga?

– Det vi vill är att komma bort från tanken om att biologiska barn är det enda som räknas och att kärnfamiljen är det enda rätta och eftersträvansvärda. Vi vill möjliggöra för andra sätt att skaffa barn men inte just genom användandet av andra personers reproduktiva förmåga i utbyte mot pengar, avslutar Feministiskt initiativs (FI) talesperson Sissela Nordling Blanco.

Gudrun Schyman avböjde att ge kommentarer och hänvisade till partiets talesperson Sissela Nordling Blanco.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".