Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var tredje polis rädd för att framföra kritik

"Den tysta kulturen är ett arbetsmiljöproblem"
2:07 min

Rädsla för att framföra kritik och synpunkter till sina överordnade är tre gånger vanligare bland polisfackets medlemmar än bland förvärvsarbetare i stort. Det visar en undersökning från Polisförbundet.

– För det första så blir det här låga taket och den tysta kulturen ett arbetsmiljöproblem för våra medlemmar. Det andra är ju också att det förhindrar att verksamheten utvecklas på bästa sätt, säger Lena Nitz som är ordförande i Polisförbundet.

Av drygt ett tusen tillfrågade medlemmar i Polisförbundet upplever var tredje sig inte ha möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen utan rädsla för repressalier.

I en motsvarande Sifo-undersökning bland allmänheten ger bara en av tio samma svar. Förenklat uttryckt tre gånger lägre i tak alltså inom poliskåren än på arbetsmarknaden i stort.

Resultatet om den tysta kulturen inom polisen är mindre alarmerande än en tidigare undersökning visade som presenterades 2012, men då kritiserades undersökningsmetoden.

Rädslan för att prata har enligt polisfacket också gjort att polisens stora omorganisation nu från årsskiftet blivit sämre än den annars skulle blivit.

– Då kommer ju inte viss problematik fram, och man får inte heller fram dom synpunkter som skulle kunna göra att det förslag som man från arbetsgivaren lägger skulle kunna göras på ett bättre sätt. Och det här har vi märkt i omorganisationen, säger Lena Nitz.

Samtidigt har polisen under senare år satsat stora resurser på exempelvis bättre ledarskap.

– Det har ju visat sig nu med det här resultatet klart och tydligt att det är inte tillräckligt, säger hon.

En medarbetarundersökning på polisen för ett par år sedan visar ett annat resultat, där inte var tredje tillfrågad är rädd för att framföra kritik till ledningen utan där det stannar omkring var femte.

Kajsa Möller, personaldirektör på polisen, ser ingendera andel som acceptabel men pekar också på flera projekt att höja taket inom myndigheten genom exempelvis ledarskapsutbildningar.

– Jag tycker det görs mycket men det kan göras ännu mer, och där skulle jag vilja involvera medarbetarna fullt ut, vad är det vi ska göra för att höja det här taket?

Du skulle vilja göra det. Det betyder att de inte inkluderas på det sätt du önskar idag?

– Jo men jag skulle vilja göra det än mer, jag tror vi har mycket mer att göra, säger Kajsa Möller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".