Region Gävleborgs kritiserade tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se
Region Gävleborgs kritiserade tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se

Regionens prislapp för kommunikation: 15,2 miljoner

"Det är väl det som vi anser går åt helt enkelt"
1:40 min

Det har stormat rejält kring Region Gävleborgs kommunikationsenhet. Nu ifrågasätter Margareta Sidenvall, kristdemokratisk ledamot i regionsfullmäktige, storleken på enheten. Sidenvall menar att pengarna i stället bör gå till vården i länet.

Kristdemokratiska ledamoten i regionfullmäktige Margareta Sidenvall ifrågasätter storleken på region Gävleborgs kommunikationsenhet.

17 anställda som arbetar med information är för mycket tycker Sidenvall och hon anser att skattepengar kan användas bättre.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att så många ska sitta i en enhet, när det skriker av behov i själva vården utav ökande resurser när det gäller personal, säger Margareta Sidenvall (KD).

Den totala budgeten för kommunikationsenheten 2015 är 15,2 miljoner kronor. Personalstyrkan, 17 anställda stark, utgörs av inte mindre än 6 webbredaktörer, 7 kommunikatörer och 4 grafiska formgivare.

Det kan jämföras med Dalarna, där motsvarande kommunikationsenhet har 12 anställda och 2014 hade en budget på cirka 10,6 miljoner kronor. En skillnad på nästan fem miljoner alltså.

– Vi säger att det är otroligt viktigt för oss som organisation att ha ett bra informationsflöde och en bra kommunikation. Sen har vi också behovet av att kunna ge bra information till våra medborgare. Så jag tycker att det är en väsentlig verksamhet. Det här är inte en väsentligt stor summa pengar i det sammanhanget, säger förvaltningschefen Kenth Larsson.

Eva Tjernström, socialdemokratisk ordförande i regionsstyrelsen i Gävleborg, motiverar budgeten med att hänvisa till behovet att information.

– Det är väl det som vi anser går åt helt enkelt. Vi har inte diskuterat något djupare just omkring det, för det har varit ett område som har behövts. Vi behöver kommunicera, säger Eva Tjernström.

Vad är det som ligger till grund för budgeten?

– Behovet.

Hur mäter ni det?

– Genom efterfrågan, helt enkelt, avslutar Eva Tjernström (S).

Men Margareta Sidenvall (KD) är inte övertygad.

– Hur man kan kalla det behov när inte ens regionen är sjösatt än, medborgarna har ju inte fått se vad regionen är för något. Kommunikation behövs, men att det ska vara till den stora summan som det här blir frågan om det sätter jag frågetecken framför. Vi får se i interpellationsdebatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".