Stefan Löfven i samtal med Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn (till höger). Foto: TT
Stefan Löfven i samtal med Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn (till höger). Foto: TT

Statsministern engagerar sig i Fikru Marus fall

UD: "Vi har påpekat för Etiopien och det gjordes senast vid statsministerns besök"
1:37 min

Läkaren Fikru Maru från Hudiksvall har suttit fängslad i Etiopien i 21 månader utan vare sig någon dom eller individuell rättegång. Nu bekräftar utrikesdepartementet att Sverige konfronterat etiopiska företrädare när statsminister Stefan Löfven var i Addis Abeba förra helgen.

Statsminister Stefan Löfvens delegation tog upp fallet Fikru Maru med den etiopiska delegationen under Afrikanska unionens toppmöte förra helgen. Men läkarens dotter Emy Maru menar att UD borde göra mer.

– Jag önskar att man aktivt sätter sig in i den otroligt orättvisa och långsamma rättsprocess som pågår. Rättsprocessen bryter mot etiopiska lagar, internationella lagar och inte minst mänskliga rättigheter så jag tror UD har stor chans att trycka på, säger Emy Maru som är läkare i Hudiksvall till Ekot.

I 21 månader har den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru suttit frihetsberövad i Kality-fängelset utanför Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Samma fängelse som dom två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye hölls i innan dom släpptes.

Med stöd från Svenska statens riskkapitalbolag, Swedfund, driver Fikru Maru sedan 2006 ett sjukhus i Addis Abeba.

I samband med ett besök till sjukhuset 2010 greps han på flygplatsen, misstänkt för att ha försökt smuggla in sjukhusmaterial i landet.

Åtalet lades senare ner, men våren 2013 togs fallet upp igen. Enligt hans svenska advokat Hans Bagner, används fallet nu som en bricka i en inrikespolitisk maktkamp.

Utrikesdepartementet har i ett brev till Fikru Maru nu alltså bekräftat att Stefan Löfvens delegation tog upp hans fall med etiopiska företrädare i samband med statsministerns besök i landet förra helgen.

Några mer kommentarer vill inte UD ge, men i brevet framgår att dom gläds över att en tid för rättegången nu är bestämd till 9 mars.

Men varken Fikru Marus svenska advokat eller dottern Emy Maru har några större förhoppningar på att rättegången då kommer att äga rum. Dottern betraktar, minst sagt, möjligheterna som obefintliga:

– Absolut inga. Jag tycker inte att man ska se någon glädje eller triumf i att rättegången är planerat till 9 till 10 mars, för faktum är att den var planerad till 9 till 10 juli. Den är alltså mer än ett halvår försenad. Vi tycker att det har gått för långt för länge sen, men när tycker UD att det har gjort det?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".