Daniel Olsson
1 av 3
Daniel Olsson, ordförande i byggnads- och miljönämnden. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
Tullbomsgården i Gävle. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
2 av 3
Tullbomsgården i Gävle. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
Vaktmästare på Tullbomsgården, Torsten Persson. Foto: Harald Hans-Ers
3 av 3
Vaktmästare på Tullbomsgården, Torsten Persson. Foto: Harald Hans-Ers

Tullbomsgården ska inte flyttas emot deras vilja

"Jag är väldigt orolig"
1:25 min

På aktivitetshuset Tullbomsgården i Gävle är man oroliga för att gården ska rivas. Men Daniel Olsson, socialdemokratisk ordförande i byggnads- och miljönämndens, säger att gården inte kommer att flyttas mot deras vilja. 

Tullbomsgården i Gävle drivs av handikappförbundet HSO. På gården finns en idrottshall, möjlighet till luftgevärsskytte, vävning och en rad andra aktiviteter.

När Gävle kommun förra året kom med förslaget om att bygga en skyskrapa med ett radhus intill blev det känt att om planerna blir verklighet så kommer Tullbomsgården att behöva rivas och flyttas till en annan plats. Det är något som upprört många på bland annat handikappförbundet HSO.

– Det är vikigt för alla handikappade. Alla som inte har möjlighet att komma ut på annat vis, säger Anneli Duell, en av besökarna.

Daniel Olsson, socialdemokratisk ordförande i Gävle kommuns byggnads- och miljönämnd, förstår att man är orolig på Tullbomsgården men kommer med lugnande besked. 

– Vi kommer ha en dialog tillsammans med de organisationer som finns på Tullbomsgården. Är det så att man säger nej till kommunen förslag till en annan lokal, då ska man naturligtvis vara kvar, säger Daniel Olsson.

Vad händer då med de planerade radhusen?

– I så fall kan vi inte gå vidare med att bygga de radhusen, säger Daniel Olsson. 

Hör hela intervjun med Daniel Olsson och vårt besök på Tullbomsgården här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".