Dawan Jäderberg vill arbete heltid för att slippa delade skift. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
1 av 2
Dawan Jäderberg vill arbete heltid för att slippa delade skift. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Marita Wikström. Färre äldrevårdsplatser och mer flexibilitet krävs för att klara deltid till heltid. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Marita Wikström. Färre äldrevårdsplatser och mer flexibilitet krävs för att klara deltid till heltid. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Tufft lösa ekonomin när deltid blir heltid i Ljusdal

"Vi skulle dra ner på platserna inom äldreomsorgen"
1:32 min

Ljusdals kommun ska införa möjlighet för alla deltidsanställda att gå upp till en heltidstjänst. Mer än 400 personer berörs och beslutet innebär ännu hårdare press på omsorgsförvaltningens ansträngda ekonomi när det genomförs från 1 januari nästa år.

Större flexibilitet och besparningar är den del av vägen till heltidstjänster inom Ljusdals kommun , säger Marita Wikström, omsorgschef i Ljusdal.

– Det kostar mycket pengar men samtidigt är det en viktig sak för våra anställda att ha rätten till att jobba heltid. Som det är i dag så använder vi oss av väldigt mycket timvikarier och där tror jag att det finns saker att göra, att vi kan använda vår personal på ett annat sätt.

Mer än 400 anställda berörs och 150 av dom har i en enkät sagt att dom vill gå från deltid till heltid. Dawan Jäderberg arbetar inom omsorgen.

– Man måste kunna försörja sig.

Hur är det i dag att jobba på deltid?

– I dag jobbar jag 85 procent men jag jobbar nästan lika många dagar som heltid. Får jag jobba heltid så jobbar jag fulla dagar i stället för halva dagar, det känns bättre, säger Dawan Jäderberg som arbetar inom omsorgen i Ljusdal.

Prislappen för mer tjänstetid för fler är på cirka 8 miljoner kronor som kommer utanpå en mycket ansträngd budget med stora underskott och ofinansierad verksamhet, summa 30 miljoner fattas. Och det handlar om större flexiblitet och färre platser i äldrevården för att hitta pengar.

– Det är en fråga för våra politiker. Vart ska man ta dessa pengar från? Hur ska man prioritera?

Hur man man prioritera?

– Från förvaltningen har vi ju redan föreslagit att vi skulle dra ner på platserna inom äldreomsorgen. Jag tycker inte att det är något bra. Men det är nog, som jag ser det, det enda som går att göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".