Småbarnsföräldrarna Malin Greppe och Stina Carlsson
Småbarnsföräldrarna Malin Greppe och Stina Carlsson tycker inte om Folkpartiets förslag. Foto Joacim Lindwall/Sveriges Radio

Inför kommunala barnvårdare som kan ta hand om dina sjuka barn

"Man ringer på morgonen när barnen blivit sjuka"
1:58 min

Inför kommunala barnvårdare som kan ta hand om dina barn när dom är sjuka. Det föreslår två folkpartister. En av dem är Lars Markstedt.

Enligt siffror från Försäkringskassan vabbar minst 200 000 föräldrar någon gång nu i februari. Föräldrar som är hemma med sjuka barn kostar samhället många miljarder kronor.

Det är folkpartisten Lars Markstedt, från Järfälla, som tillsammans med den follkpartistiska EU-parlamentariken, Cecilia Wikström, som skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet där de föreslår att kommunala barnvårdare som kan ta hand om barn som är sjuka ska införas. Detta för att föräldrarna då skulle kunna gå till sina jobb i stället för att vabba. Lars Markstedt

Om man tittar på Gävleborgs län den här månaden, februari som brukar kallas vabruari eftersom så många är hemma med sjuka barn, så togs det ut över 15.000 vab-dagar under 2013. Och detta kostade samhället i Gävleborg över 13 miljoner kronor enligt Försäkringskassan.

Men småbarnsföräldrarna Malin Greppe och Stina Carlsson tycker inte att det är något bra förslag.

– Spontant så känns det som man skulle ha väldigt svårt att lämna bort sitt sjuka barn, säger Malin Greppe och får medhåll av Stina Carlsson.

– Jag kan bara instämma och sedan undrar man ju vem som vill ha det jobbet, att åka runt till sjuka barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".