Foto: Norstedts Förlag
1 av 2
Foto: Norstedts Förlag
Sarah Ljungquist, Litteraturvetare och genuspedagog vid Högskolan i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Sarah Ljungquist, genusvetare på Högskolan i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Modernt på ytan men erotiken lockar

"Ett uttryck för modernitet i mångas ögon"
1:58 min

Hon är en universitetsstudent, han en rik entreprenör. På sidan åtta möts de och passionen är ett faktum. I helgen är det premiär för den första filmen efter E L James succéartade erotiska romantriologi.

De tre böckerna om Anastasia Steele och Christian Grey har sålt mer än alla Harry Potterböckerna tillsammans, och i helgen har den första filmen, "Fifty shades of Grey" uppmärksammad premiär.

Litteraturvetaren och genuspedagogen Sarah Ljungquist vid Högskolan i Gävle menar att framgången beror på ett klassiskt recept.

– Dels är det romantik förstås, det är ju samma koncept som de här Harlequinböckerna som var så populära. Den rike mannen och den lite fattigare kvinnan som mannen faller för. Sen är det ju mycket sexskildringar, konstaterar Sarah Ljungquist.

Det är ju ändå ganska mycket våld som har med erotiken att göra, mannen är väldigt kontrollerande. Ändå är vi många kvinnor som fastnar för karaktären. Varför är det inga varningssignaler som ringer i våra hjärnor?

– Ja det är egentligen märkligt, säger Sarah Ljungquist.

Forskning kring kvinnor och våld talar enligt Sarah Ljungquist om en "normaliseringsprocess", ett slags schema för hur det går till när en kvinna hamnar i ett beroende av en kontrollerande man.

– Det ligger väldigt nära den här berättelsen. Det var till och med en kvinnojour som ville bränna den här boken, säger Sarah Ljungquist.

Hör Sarah Ljungquist om succéboken här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".