Region Gävleborgs tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se.
Region Gävleborgs tv-sändningar. Foto: Skärmdump regiongavleborg.se.

Konkurrensverket granskar Region Gävleborg

1:28 min

Nu har Konkurrensverket startat granskningen av Region Gävleborgs tv-satsning. Regionen misstänks för att ha struntat i upphandlingslagarna och i en skrivelse begär Konkurrensverket svar på frågor som ska redovisa hur regionen upphandlat tv-satsningen.

Konkurrensverket har startat utredningen av Region Gävleborgs Tv-satsning, för att se om upphandlingarna har gått rätt till.

Och det är genom tips som kommit in till Konkurrensverket som man startar utredningen av Region Gävleborg, före detta landstinget. Dessutom har Konkurrensverket fått informationen via media, uppger Joel Lack på Konkurrensverket, som granskar fallet.

Regionen kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling och i en skrivelse till Regionen begär konkurrensverket svar på frågor kring Regionens upphandling av TV-programmen.

I skrivelsen finns tre frågor till regionen. En fråga behandlar om avtal finns mellan regionen och leverantören och hur detta avtal ingåtts i sådana fall. Den andra frågan berör huruvida regionen annonserat upphandlingen enligt reglerna, något som enligt tidigare uppgifter inte ska ha skett.

I den tredje frågan i Konkurrensverkets skrivelse begör man svar på frågan om en leverantör begärt överprövning i ärendet.

– Vi tillskrev region Gävleborg den här veckan, dessförinnan fick vi in ett tips i januari månad. Sedan har vi arbetat med detta internt vilket innebär att vi gått vidare med tipset men också att samla in uppgifter från media. Det har sedan mynnat ut i den här skrivelsen som vi skickat, säger Joel Lack på Konkurrensverket.

Hur kommer det sig att ni inlett den här granskningen nu då?

– Vi har ju fått in ett tips om att man har beställt produktion av webb-sändningar, det som kallas tv-gävleborg och att det skulle ha skett utan en föregående annonsering enligt lagen om offentlig upphandling. Vad vi vill göra nu är att få mer information från regionen om vad det är som har föranlett de här beställningarna.

Vad kan den här granskningen leda till?

– Konkurrensverket har möjlighet att fatta ett så kallat tillsynsbeslut och vi har också möjlighet att ansöka om en upphandlingsskadeavgift som är en slags böter som kan drabba upphandlande myndigheter som inte följer lagstiftningen. Om vi går den senare vägen så innebär det att vi kommer att skicka en ansökan till en domstol som kommer att besluta i fall det är så att Region Gävleborg ska betala ett bötesbelopp.

Hur tror du att fallet kommer gå?

Det är tyvärr för tidigt att säga, avslutar Joel Lack på Konkurrensverket, som alltså granskar fallet.

KD-politikerna Margareta Sidenvall har kritiserat satsningen och kommer att ta upp frågan om kommunikationsenhetens budget på 15,2 miljoner kronor vid en interpellation i regionfullmäktige den 18 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista