Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tommy Stokka, socialchef i Bollnäs kommun inför tre semesterperioder för anställda inom omsorgen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Tommy Stokka, socialchef i Bollnäs kommun inför tre semesterperioder för anställda inom omsorgen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Omfattande nedskärning på socialförvaltningen i Bollnäs

Tommy Stokka: Ingenting är undantaget
1:41 min

Socialförvaltningen i Bollnäs ska minska sina personalkostnader med 50 årsarbetare vilket motsvarar 25 miljoner. Ledningsgruppen och Facken har haft ett första möte.

Mötet syftade till att ta fram en tidsplan över det forstatta arbetet med nedskärningarna och hur det ska gå vidare. Och alla verksamheter inom förvaltningen berörs säger Socialchefen Tommy Stokka.

– I dagsläget är ingenting undantaget så vi börjar inte med att begränsa något utan nu får ledningsgruppen fundera på hur vi tar oss an uppgiften.

Socialförvaltningen i Bollnäs har i uppdrag att minska sina kostnader motsvarande 50 årsarbetare och det är många tycker Tommy Stokka.

– Alla som jobbar i min organisation gör ett bra och meningsfullt arbete. För mig handlar det om hur vi ska kunna driva verksamheten vidare med 100.000 färre arbetade timmar 2016 och det är mycket.

Med på mötet fanns fackliga representanter från Kommunal, Vårdförbundet, Fysioterapeuterna, Ledarna och Vision. Men när det gäller konkret var nedskärningarna ska göras är det förvaltningsledningen som tar fram förslagen.

– Under den resan har vi inplanerat med de fackliga representanter en rad avstämningspunkter där vi ska informera om de tankar och idéer vi har och ge utrymmer för de synpunkter som facken har.

Trots en omfattande nedskärning är det inte säkert att fast anställda måste sägas upp menar socialchefen Tommy Stokka.

– Skulle vi hitta lösningar där vi använder färre timvikarier så är det inte därmed sagt att det måste bli uppsägningar av fast anställd personal. Men omfattningen är så stor att jag inte kan utesluta att det handlar om uppsägningar i slutänden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".