Mats Collin, socialchef i Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Mats Collin, socialchef i Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Ett tiotal personer har sett sova i centrala Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett tiotal personer har setts sova i centrala Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.

Gävle kommun: Ingen hjälp till tiggare som sover utomhus

"Man får vara här, men måste klara sig själv"
0:33 min

En familj på tio personer sover utomhus i centrala Gävle i vinterkylan. Men Gävle kommun kommer inte att göra någonting för att hjälpa dem.

Under veckan har ett tiotal personer sovit utomhus på Nygatan i centrala Gävle.

Enligt Gefle Dagblad rör det sig om människor som kommit hit från Rumänien för att tigga. Men Gävle kommun hänvisar till lagstiftningen, och tänker inte hjälpa tiggarna. Enligt regelverket får en person inom EU vistas i andra EU-länder i upp till tre månader,  om man klarar sin egen försörjning.

– De här personerna omfattas inte av de sociala hjälpsystemen i Sverige. De får vara här men måste klara sig på sina egna villkor, säger Mats Collin, socialchef i Gävle.

Enda gången som Gävle kommun skulle kunna gripa in är om det är barn inblandade, eller om det rör sig om en riktigt akut situation.

Samtidigt efterlyser de frivilligorganisationer som engagerat sig i flyktingarna hjälp från kommunen, med till exempel tak över huvudet.

– Men jag har svårt att se att vi med nuvarande lagstiftning skulle kunna gå in och skapa härbärgen eller någon slags boende, säger Mats Collin.

Men det här handlar om människor som sover utomhus i kylan, kan man inte göra undantag?

– Man måste välja väg. Vägvalet så här långt har varit att lagstiftning och EU:s principer ska följas. Vi kommer att jobba så här så länge nuvarande regler gäller, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".